Investicije u stalna sredstva u prošloj godini iznosila 1,83 milijardi KM

18.10.2022. 08:22 / Izvor: SRNA
investicije

Ostvarene investicije u stalna sredstva u Republici Srpskoj, prema tehničkoj strukturi, iznosile su u prošloj godini približno 1,83 mlrd KM.

Ostvarene investicije u stalna sredstva u Republici Srpskoj, prema tehničkoj strukturi, iznosile su u prošloj godini približno 1,83 mlrd KM i manje su za 6,9% u odnosu na 2020. godinu, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U građevinske objekte i prostore u prošloj godini investirano je 885,5 mil KM, u mašin opremu i transportna sredstva 816,5 mil KM, a u ostale investicije više od 123 mil KM.

Posmatrano prema namjeni investicija, investirano je 1,62 mlrd KM, od čega je najveća vrijednost investicija od skoro 312 mil KM ostvarena u sektoru građevinarstva, te 255,6 mi KM u sektoru prerađivačke industrije.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da pad vrijednosti investicija posmatranih po tehničkoj struktiri u prošloj godini u odnosu na 2020. godinu leži u tome što je 2021. bila godina oporavka nakon udara pandemije virusa korona i posljedica koje je nosila sa sobom, ali i vrijeme kada se u svijetu javljaju inflatorna kretanja.

Ona je dodala da je sve to uticalo na ugovaranje, načine plaćanja i izmirenja obaveza, poremećaje u sektoru nabave, otežan dolazak do repromaterijala i način njihove nabavke, problemi sa inputima za proizvodne cikluse.

Stojadinović je dodala da je, kada se investicije posmatraju prema njihovoj namjeni, nastavljen trend da se njihova najveća vrijednost nalazi u preraživačkoj industriji i građevinarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital