Statistika drumom, život šumom: Plata nam je nominalno veća, šta to znači u praksi

25.10.2022. 10:01 / Izvor: Srpska.info
Kupovina

Prosječna mesečna neto plata u Republici Srpskoj u septembru je bila 1.189 KM. U odnosu na avgust, plata je nominalno veća za dva, a realno za jedan odsto.

Prosječna mesečna neto plata u Republici Srpskoj u septembru je bila 1.189 KM. U odnosu na avgust, plata je nominalno veća za dva, a realno za jedan odsto.

Ovo su najnoviji podaci Zavoda za statistiku RS, ali šta to u praksi znači?! Možemo li biti zadovoljni povećanjem plate? Šta u praksi znači "nominalno“, a šta „realno“?

Ovu nedoumicu kod mnogih građana nedavno je pojasnio i ekonomski analitičar Faruk Hadžić.  

"Pretpostavite da svoju platu trošite samo na peciva i recimo da ste prije godinu dana za jednu KM mogli dobiti pet kifli. S obzirom da je u međuvremenu došlo do rasta cijena, sada za jednu KM ne možete kupiti isti broj peciva, već manje, što znači da ste otišli do svog šefa i da vam je on odlučio povećati platu, tako da sada imate takvu platu da možete opet za 1,5 KM kupiti pet kifli", pojasnio je on na svom Facebook profilu.

Na ovom primjeru, vaša plata je „nominalno narasla“ 50 odsto, sa jedne marke na 1,5 KM.

"Međutim, kada ovo povećanje uskladite sa rastom cijena, odnosno šta s tim možete kupiti u odnosu na prethodni period, onda je vaše „realno ili stvarno povećanje“ nula odsto, jer možete kupiti samo istu količinu proizvoda kao i prije. U vremenu inflacije, nominalne veličine ne prikazuju stvarno stanje ili stvarni rast, te se zbog toga treba uskladiti sa rastom cijena – inflacijom, kako bi se dobio stvarni ili realni rast", naveo je Hadžić.

Septembarska plata u Republici Srpskoj za godinu dana nominalno je veća za čak 15,9 odsto, međutim realno je manja za 0,2 odsto. 

Naime, inflacija u septembru iznosi 16,1 odsto zbog čega građani s platom, čak i ako je povećana, mogu da kupe manje nego u istom periodu prošle godine.

I, imamo li razloga za slavlje?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital