Prosječna oktobarska neto plata u Republici Srpskoj bila 1.198 KM

22.11.2022. 13:16 / Izvor: SRNA
plata

Prosječna oktobarska neto plata u Republici Srpskoj bila je 1.198 KM i u odnosu na septembarsku nominalno je veća za 0,8 odsto, a realno manja za jedan odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prosječna oktobarska neto plata u Republici Srpskoj bila je 1.198 KM i u odnosu na septembarsku nominalno je veća za 0,8 posto, a realno manja za jedan posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najveća prosječna oktobarska neto plata od 1.582 KM isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije, a najniža od 871 KM u građevinarstvu.

U oktobru ove godine u odnosu na isti mjesec lani u 18 od 19 djelatnosti zabilježen je nominalni rast neto plate. Smanjenje neto plate od 1,5 posto evidentirano je u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja.

Oktobarska bruto plata bila je 1.815 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru u odnosu na septembar veće su za 1,8 posto, dok su u odnosu na oktobar lani veće za 15,5 posto, odnosno mjesečna inflacija u oktobru bila je 1,8 posto, a godišnja 15,5 posto.

Najveći godišnji rast cijena u oktobru od 26,2 posto bio je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića zbog veće cijene ulja i masnoća, te mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim u grupi prevoz od 25,8 posto zbog povećanja cijena u avio-saobraćaju, te poskupljenja goriva i maziva.

Najveći pad cijena u posmatranom periodu od 5,1 posto bio je u odjeljku odjeća i obuća zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital