Švicarski doprinos od 9,8 miliona eura za Regionalni Challenge fond

20.12.2022. 08:41 / Izvor: SRNA
euro

Švicarska se pridružila Regionalnom Challenge fond​u sa 9,7 miliona franaka /oko 9,8 miliona eura/ za finansiranje projekata kooperativne obuke na zapadnom Balkanu.

Švicarska se pridružila Regionalnom Challenge fond​u sa 9,7 miliona franaka /oko 9,8 miliona eura/ za finansiranje projekata kooperativne obuke na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.

Obim Fonda od 39 miliona eura dobijen finansijskim doprinosom Vlade Njemačke koji će se, zahvaljujući doprinosu Švicarske agencije za razvoj i saradnju, povećati na oko 49 miliona eura, navodi se u saopćenju

Regionalni Challenge fond je finansijski instrument osmišljen za povećanje zapošljavanja učenika srednjih strukovnih škola ponovnim uvođenjem pristupa kooperativne obuke u ekonomije zapadnog Balkana.

Riječ je o Fondu koji podstiče konkurentnost preduzeća finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne obuke koji se sprovode kroz partnerstva između institucija za strukovno osposobljavanje i preduzeća.

Švajcarska podržava zemlje partnere u strukovnom obrazovanju i integraciji mladih ljudi na tržište rada.

Regionalni Challenge fond će nadopuniti i poboljšati rezultate švicarskih bilateralnih programa u regionu, a iskustvo i mreže švajcarskih programa na zapadnom Balkanu biće na raspolaganju ovom fondu.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se kroz regionalni konkurs.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital