Prezentirani rezultati drugog mjerenja indeksa poslovnog povjerenja

14.11.2012. 13:17 / Izvor: eKapija.ba
Prezentirani rezultati drugog mjerenja indeksa poslovnog povjerenja

GIZ-ov projekat "Unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja u BiH" u saradnji sa agencijom Prizma istraživanja i Direkcijom za ekonomsko planiranje (DEP) Vijeća ministara BiH danas je u Sarajevu organizovalo konferenciju povodom prezentiranja rezultata drugog mjerenja indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH. Na ovoj konferenciji GIZ je sa svojim partnerima predstavio i brošuru o ovom jedinstvenom indeksu, a koja je nastala kao rezultat saradnje i podrške od strane IFO Instituta iz Minhena, vodeće institucije iz oblasti ekonomskih istraživanja u Njemačkoj.

Njemačka vladina organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH implementira projekat "Unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja u BiH" od 2008. godine u ime njemačke vlade.

U ime GIZ-a učesnike konferencije je pozdravila Selma Karavdić-Gaab, koordinatorica projekta "Unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja u BiH", te Alida Sofić ispred Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) pri Vijeću Ministara BiH. Na konferenciji se, između ostalih, obratio i dr. Gernot Nerb, ekspert IFO-Instituta, koji je i pomogao u izradi brošure o Indeksu poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH. U svom obraćanju dr. Nerb se fokusirao na benefite koje donosi kontinuirano mjerenje ovog indeksa, s posebnim osvrtom na benefite koje mogu imati donosioci odluka, kao i benefite za makroekonomske analize, benefite i preduzeća. Direktor Prizma istraživanja, Dino Đipa, predstavio je rezultate drugog mjerenja indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača BiH.

Imajući u vidu da ankete, u kojima se ispituje poslovno povjerenje i povjerenje potrošača, daju bitne informacije za praćenje ekonomije, kratkoročna predviđanja i ekonomska istraživanja, te da upotpunjuju službene statistike i omogućuju praćenje ekonomskog razvoja i usporedbu zemlje sa okruženjem i svijetom, u decembru 2009. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju između DEP-a, Prizma istraživanja i GIZ-a. Potpisivanje pomenutog memoranduma je imalo za cilj da BiH po prvi put dobije Indeks poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača na temelju standardne, naučno dokazane metodologije Harmoniziranog programa Evropske unije za ankete biznisa i potrošača, te da ga uporedi sa indeksima zemalja Evropske unije i državama kandidatkinjama. Takođe, podaci Indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača nude precizniju sliku o ekonomskom stanju Bosne i Hercegovine i mogu se koristiti kao vrijedan instrument u planiranju ekonomskih politika u BiH.

Prošle godine je sprovedeno prvo pilot mjerenje, a GIZ je podržao i ove godine mjerenje Indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača kako bi ukazao na prednosti njegovog kontinuiranog mjerenja.

IFO institut, u saradnji sa Međunarodnom privrednom komorom (International Chamber of Commerce – ICC) iz Pariza, objavljuje kvartalni IFO Svjetski indeks ekonomske klime (Ifo World Economic Climate Index) za 100 zemalja svijeta, a koji se temelji na podacima WES (World Economic Survey) ankete poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača. Zahvaljujući sprovedenom mjerenju Indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača, Bosna i Hercegovina preko IFO Instuta iz Minhena od aprila 2012. godine uključena u WES istraživanje, te su podaci za BiH po prvi put uvršteni od drugog kvartalnog izvještaja za ovu godinu.

Cilj konferencije bio je i da se uputi preporuka domaćim vlastima, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou, te međunarodnim donatorima da osiguraju potrebnu političku volju i sredstva da se ovo istraživanje počne sprovoditi redovno u BiH, svaki mjesec, na većim uzorcima. Dobiveni rezultati, u nedostatku pravovremeno objavljenih ekonomskih statistika u BiH će pomoći da se u BiH bolje prati stanje ekonomije, planira svoju ekonomsku politiku, uspoređuje sa neposrednim okruženjem, te bude uvrštena u međunarodne renomirane ekonomske izvještaje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital