Izvještaj Svjetske banke

Zemljotresi u Siriji prouzrokovali štetu od 5,1 milijardi dolara

04.03.2023. 09:08 / Izvor: Avaz.ba
zemljotres

Katastrofa će uzrokovati pad ekonomske aktivnosti što će dodatno uticati na izglede za ekonomski rast Sirije.

Smrtonosni zemljotresi koji su prošlog mjeseca pogodili Tursku i Siriju prouzrokovali su oko 5,1 milijardi dolara direktne fizičke štete u Siriji, objavila je u petak Svjetska banka, dodajući da je to dodatno razorilo zemlju koja je već dosta uništena u građanskom ratu, prenosi Reuters.

Trenutna šteta na oštećenim i uništenim zgradama i infrastrukturi procjenjuje se na oko 10 posto sirijskog bruto domaćeg proizvoda, navodi banka u saopćenju nakon što je objavila, kako je opisala, široku, ali preliminarnu procjenu štete.

Oštećene zgrade uključuju lokalitete kulturnog naslijeđa u historijskim područjima Sirije, navodi se.

Katastrofa će uzrokovati pad ekonomske aktivnosti što će dodatno uticati na izglede za ekonomski rast Sirije, rekao je Žan Kristof Kare, direktor Svjetske banke za Bliski istok.

Zemljotresi od 6. februara pogodili su dio sjeverozapadne Sirije, regiju podijeljenu 11-godišnjim ratom, uključujući teritoriju koju drže pobunjenici na turskoj granici i vladina područja pod kontrolom predsjednika Bašara el-Asada.

Pokrajina Alep, koja je bila glavna linija fronta u ratu, pretrpjela je oko 45 posto ukupne štete od zemljotresa, saopćila je Svjetska banka.

Najveća šteta u Idlibu

Otprilike 37 posto štete je u provinciji Idlib, a 11 posto u priobalnoj provinciji Latakija, dodala je ova međunarodna finansijska institucija.

Odražavajući stepen neizvjesnosti oko preliminarnih procjena, same procjene ukupne direktne štete kreću se između 2,7 i 7,9 milijardi dolara, saopćila je banka.

Njena procjena ne pokriva šire ekonomske uticaje i gubitke za sirijsku ekonomiju, navodi se.

Banka je u izvještaju od 27. februara navela da su zemljotresi izazvali direktnu fizičku štetu od 34,2 milijarde dolara u Turskoj, gdje je najmanje 45.000 ljudi umrlo u zemljotresima. Broj mrtvih u Siriji je preko 5.900, navode vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital