Najavila Christine Lagarde

Kamatne stope će rasti, obuzdavanje inflacije prioritet

06.03.2023. 12:31 / Izvor: Agencije
inflacija

Predsjednica Evropske centralne Banke (ECB) Christine Lagarde najavila je da će kamatne stope najvjerovatnije biti podignute za 50 baznih poena u cilju daljeg obuzdavanja inflacije.

Predsjednica Evropske centralne Banke (ECB) Christine Lagarde najavila je da će kamatne stope najvjerovatnije biti podignute za 50 baznih poena u cilju daljeg obuzdavanja inflacije.

Prema njenim riječima, to je bila odluka ECB-a, koja je nagoviještena na posljednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici, na kojem su sve brojke koje su ušle u analizu potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo vjerovatno.

"Glavna stopa inflacije je opala posljednjih mjeseci i nastavit će opadati u narednih nekoliko mjeseci. Ali, bazna inflacija, koja u eurozoni isključuje energiju i hranu, previsoka je. Moramo nastaviti preduzimati mjere potrebne da se inflacija vrati na dva posto i mi to činimo", rekla je Lagarde u intervjuu za špansku medijsku grupaciju Vosento, prenosi Tanjug.

"Ukidati podršku kada se situacija popravi"

Podsjetila je da mnogi ekonomski eksperti ne isključuju povećanje kamatnih stopa u 2024. godini i za preko četiri posto. Prema njenim riječima, to ukazuje da se radi na obuzdavanju inflacije, da postoji napredak u tom radu, ali da ima još mnogo posla koji mora biti obavljen.

"Moja glavna briga je inflacija. Ne želimo razbijati ekonomiju, to nije naš cilj, ali želimo ukrotiti inflaciju. Povećanje kamatnih stopa je naš glavni alat da to i postignemo, jer to umanjuje potražnju i smanjuje inflatorne pritiske. U ovom trenutku ekonomija je otporna, zaposlenost je visoka, a nezaposlenost na najnižem nivou ikada", rekla je Lagarde.

"Vjerujemo da bi podrška vlada trebala biti usmjerena na te ugrožene kategorije, ali privremeno, na određeni rok. Kada se situacija popravi, kada cijene energije padnu i kada se cijene hrane stabiliziraju, vlade bi tada trebale ukidati podršku, jer se tako podstiču građani da štede energiju, umjesto da je koriste kao da ništa ne košta", kazala je Lagarde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital