ANALIZA ZAVODA ZA STATISTIKU

Koliko u prosjeku košta opremanje jednog para za odlazak na svadbu?

30.03.2023. 09:42 / Izvor: Akta.ba
svadba

Bliži se sezona svadbi, i vrijeme kada zaljubljeni mladenci govore sudbonosno "DA", zavjetujući se tako, jedno drugome, na vječnu ljubav.

Bliži se sezona svadbi, i vrijeme kada zaljubljeni mladenci govore sudbonosno "DA", zavjetujući se tako, jedno drugome, na vječnu ljubav. 

I dok su sva svjetla kada je u pitanju svadba, sa razlogom, uperena u mladu i mladoženju, Republički zavod za statistiku fokus pažnje u ovoj analizi želi makar nakratko da pomjeri na goste, bez kojih ovaj radosni trenutak u životu mladenaca, ne bi bio potpun.

"Iz tog razloga smo pripremili tekst u kojem smo analizirali koliko u prosjeku jedan par košta opremanje za odlazak na svadbu. U obzir smo uzeli podatke koje Zavod prikuplja, svjesni činjenice da postoje i neke stavke (pokloni, koverta, muzika, cvijeće, kićenje svatova) koje nije moguće statistički prikupiti i koje zavise od osobe do osobe ili statusa zvanice", saopćeno je iz Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Кako bi se gošća prikladno pripremila za svadbu neophodno je u prosjeku izdvojiti 310 КM i to kako bi se kupili suknja, bluza i kožne cipele (salonke). Prije odlaska na slavlje, neophodno je koristiti i usluge frizera i kozmetičara.

Кada su upitanju  muškarci, potrebno je u prosjeku izdvojiti 517 КM, od čega najviše košta odijelo. Pored toga, potrebno je kupiti košulju, potkošulju, kožne cipele, te koristiti usluge frizera.
Zavod u potpunosti podržava akcije nadležnih institucija u kojima se na stanovnike apeluje da ne voze automobil ukoliko su koristili alkohol. Baš zbog toga, Zavod preporučuje da se po povratku sa svadbe obavezno koristiti siguran prevoz, kao što je taksi prevoz, za koji u prosjeku treba izdvojiti 1,83 КM po kilomotru vožnje.

Ukupno gledano, opremanje jednog para za odlazak na svadbu košta 827 КM. Uz to, treba računati i cijenu poklona, cvijeća, kićenja svatova, koverte kao najveće stavke, kao i izdake za muziku, ukoliku su mladenci dozvolili da gosti mogu naručivati pjesme.

Takođe, moguće su i drugačije kombinacije ili korištenje već kupljenih odjevnih predmeta, što značajno smanjuje cijenu opremanja za odlazak na svadbu.

U 2021. godini u Republici Srpskoj je registrovano 5 530 sklopljenih brakova, dok će konačni podaci za 2022. godinu biti objavljeni 25. aprila u 11 časova. Prema preliminarnim, tromjesečnim podacima, u 2022. godini registrovano je 5 296 sklopljenih brakova.

Najveći broj brakova zaključi se u drugom i trećem tromjesečju.

Podaci u ovoj analizi se odnose na februar 2023. godine.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital