glavni izazov za svijet

Svjetska banka: Kapital prebaciti u zemlje u razvoju

05.04.2023. 07:53 / Izvor: Agencije
SVJETSKA BANKA

Predsjednik Svjetske banke David Malpass izjavio je da će najveći izazov u svijetu biti kako da se kapital “prebaci” u zemlje u razvoju, koje otvaraju nove mogućnosti za svijet.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass izjavio je da će najveći izazov u svijetu biti kako da se kapital “prebaci” u zemlje u razvoju, koje otvaraju nove mogućnosti za svijet.

"Brinemo za ljude u zemljama u razvoju, ali najveći izazov je to što kompletan kapital ostaje u naprednim ekonomijama i koristi se za plaćanje javnih dugova država i za isplate korporativnih obveznica, tako da kapital nije na mjestima gdje se trenutno otvaraju nove mogućnosti za svijet", kazao je on uoči proljetnog sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi Tanjug.

Malpass je naglasio da će to biti glavni izazov za svijet u narednih pet godina.

"Kada se kamatne stope budu vratile na normalu, bit će potrebno mnogo vremena kako bi se prilagodilo na nove cijene i alokaciju kapitala prije nego što se vratite na model za najširi i osnovni rast", naveo je Malpass.

Pandemija i invazija

Kazao je, također, da se skoro cijeli svijet suočava s problemom nezaposlenosti i da su mnoge zemlje posljednjih godina krenule unazad kada je riječ o prosječnim prihodima, povećanju siromaštva, lošijem obrazovanju, zdravstvu, kao i po pitanju klimatskih promjena.

Malpass je naveo da je do toga došlo nakon pandemije COVID-19 i povećanja cijena poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Malpass, koga je na funkciju čelnika Svjetske banke postavio bivši američki predsjednik Donald Trump, najavio je povlačenje sa tog mjesta 30. juna, iako mu mandat traje do aprila sljedeće godine.

Našao se na udaru kritika i pao u nemilost Bijele kuće nakon komentara u kojima je negirao utjecaj fosilnih goriva na klimatske promjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital