SUZBIJANJE INFLACIJE

ECB priprema još jedno povećanje kamata

26.04.2023. 08:45 / Izvor: Agencije
ECB

Evropska centralna banka (ECB), u pokušaju suzbijanja inflacije, po svemu sudeći, ponovno će povećati referentnu kamatnu stopu na sljedećem sastanku Vijeća guvernera.

Evropska centralna  banka (ECB), u pokušaju suzbijanja inflacije, po svemu sudeći, ponovno će povećati referentnu kamatnu stopu na sljedećem sastanku Vijeća guvernera.

"Trenutni podaci upućuju na to da bismo trebali ponovno podići kamatne stope na sastanku 4. maja", rekao je glavni ekonomist ECB-a Philip R. Lane za francuski dnevnik Le Monde u utorak.

Lane nije objavio koliku korekciju očekuje, ali je dodao da će monetarna politika od maja ovisiti o gospodarskom razvoju.

ECB je podigao kamatne stope u eurozoni šest uzastopnih mjeseci od jula. Vijeće je na sjednici u martu ponovno podiglo stopu za 0,5 do 3,5 posto.

Povećanje kamata u ponedjeljak je za portal Politico najavila i članica Upravnog odbora ECB-a Isabel Schnabel, prenosi SEEbiz.

"Po mom mišljenju, jasno je da su potrebna daljnja povećanja kamatnih stopa", rekla je.

Opseg korekcije, međutim, kako je rečeno, ovisit će o podacima koji će tek pristići. 

ECB, kao i druge centralne banke, pokušava suzbiti snažnu i postojanu inflaciju povećanjem kamatnih stopa.

Više kamate znače poskupljenje kredita, što hladi potražnju i u konačnici usporava rast cijena. ECB nastoji stopu inflacije - rast cijena roba i usluga u maloprodaji - zadržati ispod dva posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital