USPJEŠNA GODINA

Glavna skupština MOL-a odobrila dividendu u iznosu od 280 milijardi forinti

28.04.2023. 14:36 / Izvor: Akta.ba
mol grupa

Na Glavnoj godišnjoj skupštini MOL Grupe dioničari su odobrili izvješće Upravnog odbora o financijskim rezultatima za 2022. godinu.

Na Glavnoj godišnjoj skupštini MOL Grupe dioničari su odobrili izvješće Upravnog odbora o financijskim rezultatima za 2022. godinu i usvojili konsolidirano financijsko izvješće. Glavna skupština odlučila je o isplati dividende u iznosu od približno 280 milijardi forinti, potvrdila novi mandat za Zsolta Hernadija u Upravnom odboru te mandate dr. Andrása Lánczija i Zoltána Áldotta u Nadzornom odboru.

MOL Grupa imala je uspješnu 2022. godinu u kojoj je ostvarila čistu CCS EBITDA u iznosu od 4,7 milijardi dolara, što je porast od 43 % u odnosu na 2021. godinu. Rafinerijska djelatnost zabilježila je dobit od 2,2 milijarde dolara, što je porast od 50 % u odnosu na 2021. godinu kao rezultat dobrog poslovanja. 

EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina rasla je za 69 % u odnosu na 2021. godinu, na 2,2 milijarde dolara, što je odraz stabilnog međunarodnog i domaćeg portfelja kompanije u godini visokih cijena nafte i plina.  

Usluge kupcima i maloprodaja ostvarile su EBITDA od 320 milijuna dolara, što je pad od 47 % u odnosu na 2021. godinu unatoč utjecaju ograničenja cijena u srednjoj i istočnoj Europi. EBITDA plinskog poslovanja u iznosu od 163 milijuna dolara rasla je za 20 % u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat povećane potražnje u domaćem i prekograničnom prijevozu i stalne obnove zaliha.  

Glavna godišnja skupština odobrila je prijedlog Upravnog odbora o iznosu dividende od 280 milijardi forinti, što predstavlja još veći rast u odnosu na prethodnu godinu. Dobar rezultat i jaka bilanca omogućili su rast osnovne dividende po dionici s prošlogodišnjih 100 forinti na približno 150 forinti kao nastavak postepenog rasta u isplatama dividende u posljednjih nekoliko godina. Dioničari su odobrili i isplatu izvanredne dividende u iznosu od približno 200 forinti.  

Zsolt Hernádi, predsjednik i izvršni direktor, na događaju je rekao: "U protekloj godini morali smo se prilagoditi posljedicama rata, paketima sankcija te izvanrednim porezima i ograničenjima cijena koji su uvedeni u više zemalja u regiji. Morali smo osigurati opskrbu energijom za regiju u skladu s međunarodnim propisima. Usprkos izazovima s kakvima se nikad prije nismo susretali, ostvarili smo svoju važnu misiju: osigurali smo regionalnu opskrbu gorivom, a istovremeno očuvali energetsku nezavisnost i konkurentnost. U našoj rafineriji u Százhalombatti uspješno smo nastavili, a u Slovnaftu započeli s diversifikacijom u preradi sirove nafte. Baš je danas u Bratislavu stigla prva pošiljka sirove nafte Azeri Light s polja ACG u Azerbajdžanu, gdje smo jedan od suvlasnika. Usto smo nastavili s uspješnom provedbom strateških ciljeva. U Mađarskoj smo dobili koncesiju za gospodarenje otpadom u sklopu koje ćemo biti odgovorni za odlaganje pet milijuna tona komunalnog otpada na održiviji način. Unatoč svim poteškoćama s kojima smo se susreli, u krizi smo postali snažniji nego ikada prije. Premašili smo zadane ciljeve i zaključili godinu s rekordnim financijskim rezultatima."  

Glavna godišnja skupština potvrdila je Zsoltu Hernádiju novi petogodišnji mandat u Upravnom odboru te prof. dr. Andrásu Láncziju i Zoltánu Áldottu novi petogodišnji mandat u Nadzornom odboru. S obzirom na ostavku Mártona Nagyja, dioničari su izabrali Pétera Bíróa kao novog člana Nadzornog odbora te Revizorskog odbora u trajanju od pet godina.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital