Institut za makroekonomsku politiku

Recesija u Njemačkoj vjerovatno će biti duža nego što se očekivalo

13.07.2023. 07:32 / Izvor: Agencije
njemačka

Recesija u Njemačkoj vjerovatno će biti duža nego što se ranije očekivalo i potrajat će do trećeg kvartala ove godine.

Recesija u Njemačkoj vjerovatno će biti duža nego što se ranije očekivalo i potrajat će do trećeg kvartala ove godine, saopćio je u srijedu Institut za makroekonomsku politiku (IMK) sa sjedištem u Duesseldorfu.

Nakon smanjenja od 0,5 posto u četvrtom tromjesečju prošle godine, njemački bruto domaći proizvod (BDP) opao je za dodatnih 0,3 posto u prvom kvartalu 2023. godine.

"Njemačka ekonomija se oporavlja od recesije na prelazu iz 2022. u 2023. mnogo neodlučnije nego što su brojni prognostičari očekivali", kazao je Sebastian Dullien, naučni direktor IMK-a.

Uprkos oporavku novih narudžbi u proizvodnom sektoru u maju, realni ekonomski vodeći indikatori "ne pokazuju ujednačen uzlazni trend", navodi IMK.

Konkretno, proizvodnja u građevinarstvu i energetski intenzivnim industrijama, kao što je hemijska industrija, razvija se „slabo“.

Dok su nove narudžbe u njemačkoj industriji u maju porasle za 6,4 posto na mjesečnom nivou, što je njihov najveći porast u skoro tri godine, proizvodnja i dalje stagnira, saopćio je Savezni zavod za statistiku (Destatis). U energetski intenzivnim sektorima proizvodnja je pala za 1,4 posto.

Njemačka vlada je u svom nacrtu budžeta za 2024. odlučila da ukine olakšice od poreza na električnu energiju energetski intenzivnim kompanijama. Prema procjenama industrije, ukidanje subvencija koje se isplaćuju od 2013. značilo bi dodatno opterećenje od 1,5 milijardi eura godišnje za kompanije.

"Poduzetnici gube samopouzdanje i na rubu su posrtanja", rekao je prošle sedmice Wolfgang Grosse Entrup, izvršni direktor Udruženja njemačke hemijske industrije (VCI), nazivajući ukidanje subvencija "apsolutnom katastrofom" pred licem industrije koja se opterećuje visokim troškovima energije.

Mnoge njemačke kompanije već se sele u druge zemlje, poput Sjedinjenih Država, koje ih privlače većim subvencijama. U roku od deset godina, udio kompanija koje navode visoke troškove kao razlog za investiranje u inostranstvu, porastao je na 32 posto, pokazalo je istraživanje koje su provele njemačka privredna i industrijska komora (DIHK).

Dok se očekuje da će inflacija u eurozoni u junu dodatno usporiti na 5,5 posto na godišnjem nivou, potrošačke cijene u Njemačkoj ponovo su porasle na 6,4 posto, saopćili su statistički zavodi.

IMK očekuje da će njemački BDP ove godine biti "primjetno ispod" nivoa iz prethodne godine,

U 2022. najveća evropska ekonomija i dalje je porasla za 1,8 posto.

"U ovoj mješovitoj situaciji, rizici za njemačku privredu od pretjerano restriktivne monetarne politike, kakvu je ECB (Evropska centralna banka) već izdržala za svoju predstojeću odluku o ključnoj kamatnoj stopi krajem jula, su značajni", rekao je ekonomski stručnjak Thomas Theobald, prenosi Xinhua.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital