Gubitak Mercatora u 2012. godini 22 miliona eura

14.11.2012. 09:14 / Izvor: eKapija.ba
Gubitak Mercatora u 2012. godini 22 miliona eura

Nadzorni odbor Mercatora je na redovnoj 10. sjednici, održanoj 13. novembra 2012., usvojio izvještaj o poslovanju Grupe Mercator i Mercator d.d. u periodu januar-septembar 2012. godine.

Grupa Mercator je u periodu januar-septembar 2012. godine ostvarila 2,1 milijardi eura neto prihoda od prodaje, što predstavlja 0,7% više u odnosu na isti period prošle godine. Prihod u Sloveniji je opao za 2%, dok su inostrana tržišta zabilježila rast od 4,4%. Smanjena ekonomska aktivnost u regionu, nastavak dužničke krize, pad uvoza i izvoza u Sloveniji i negativna kretanja deviznog kursa u Srbiji, imali su negativan uticaj na poslovanje Grupe Mercator. Grupa Mercator, u periodu januar-septembar 2012. godine, bilježi neto gubitak od 22 miliona eura.

Puno pažnje posvećuje se obnovi marketinškog miksa pogotovo u Sloveniji. Aktivnosti su usmjerene na osvježenje prodajnih prostora, unaprjeđenje promotivnih aktivnosti i komunikacije s kupcima. Prvi rezultati mjerenja tržišnih udjela već ukazuju na zaustavljanje negativnih trendova

Nastavak ekonomske krize i ponovno recesije u eurozoni za dva uzastopna tromjesečja, povećava nesigurnost na tržištu i dovodi do još racionalnijeg ponašanja potrošača. Na svim tržištima zabilježen je nizak ili negativan gospodarski rast, visoka nezaposlenosti i posljedično pad kupovne moći potrošača. Potrošačke navike u kupnji su sve suzdržanije. Na poslovanje Mercatora u razdoblju 1.- 9. 2012 negativan utjecaj imao je značajan pad uvoza i izvoza u Sloveniji, pad potrošnje u Sloveniji i na drugim tržištima u regiji te više od 8 posto deprecijacije srpskog dinara.

Grupa Mercator je u razdoblju od 1.-9. 2012. ostvarila 2.141.284 tisuća eura prihoda od prodaje što predstavlja 72,2% plana. Prihodi od prodaje u Sloveniji su se u odnosu na prošlu godinu smanjili za 2%, ali je ostvaren rast na ostalim tržištima za 4,4% te rast od 9,7% na stalnim tečajevima. Najveći rast Mercator je ostvario na tržištu Bosne i Hercegovine jer su prihodi od prodaje uvećani za 53,7% kao posljedica preuzimanja djelatnosti društva Drvopromet. Na dan 30.09. 2012. u Mercator Grupi bilo je zaposleno 24.208 zaposlenih.

U razvoj maloprodajne mreže Grupa Mercator je u periodu januar-septembar 2012. investirala 55.976 hiljada eura i stekla više od 43 hiljade kvadratnih metara novih bruto površina, od toga je velika većina iznajmljena. U okviru projekta monetizacije nekretnina dobiveno je nekoliko neobavezujućih ponuda od zainteresovanih investitora. Trenutno je u toku drugi krug pregovora, posle kojih će Mercator steći obavezujuće ponude, nakon čega će uslijediti detaljna analiza i odluka o daljem toku projekta, koji će biti poznat do kraja novembra.

Grupa Mercator je u periodu janur-septembr 2012. uspjela da smanji neto finansijski dug. Smanjenje sredstava vezanih za obrtni kapital i posljedično smanjenje finansijskog duga je i dalje jedan od ključnih projekata u Grupi Mercator. U periodu januar-septembar 2012. tako je smanjena vrijednost zaliha za 42 miliona eura.

Značajan pad domaće potrošnje kako u Sloveniji, tako i na drugim tržištima Mercatorovog poslovanja, nastavak snažne fluktuacije srpskog dinara i visoka nezaposlenost, su pored ostalih makroekonomskih kretanja, negativno uticali na ekomiku poslovanja. EBITDA je iznosila 95,1 miliona eura (61,8 % godišnjeg plana), dobitak iz poslovanja Grupe je u periodu januar-septembar 2012. dostigao 33,8 miliona eura (44,2 % plana za cijelu 2012. godinu). Grupa Mercator je u posmatranom periodu zabilježila gubitak od 22 miliona eura.

Promjene na tržištima poslovanja zahtijevaju promjene u poslovanju cjelokupne Grupe Mercator. U tom smislu je Uprava Grupe Mercator kreirala novu viziju i misiju i definisala načela korporativnog djelovanja. Nova vizija je jasna i ostvarljiva: Mercator je najveći, najuspešniji i naefikasniji trgovac u regionu. Na prvom mestu je potrošač, čije potrebe i želje će se ostvarivati ključnim konkurentskim prednostima – stručno i ljubazno osoblje. Razvoj Grupe Mercator će biti zasnovan na stabilnoj vlasničkoj strukturi i povjerenju svih zainteresovanih strana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital