FZ MIO/PIO

Za šest mjeseci isplaćeno četiri miliona maraka za naknadu pogrebnih troškova

30.09.2023. 10:13 / Izvor: Akta.ba
marke

Rashodi za isplatu naknade za troškove pogreba u prvih šest mjeseci ove godine povećani za 15 posto, te su dosegli iznos od četiri miliona maraka.

U izvještaju o finansijskom poslovanju Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (FZ PIO) navodi se kako je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 15,84 posto više prihoda od doprinosa nego u istom razdoblju prošle godine.

Istodobno, rashodi za isplatu mirovina veći su za 27 posto, što je posljedica rekordnog povećanja penzija u 2023. godini, koje je iznosilo više od 20 posto, saopćeno je iz FZ MIO.

U Izvještaju se također navodi da su rashodi za isplatu naknade za troškove pogreba u prvih šest mjeseci ove godine povećani za 15 posto, te su dosegli iznos od četiri miliona maraka.

Na sjednici održanoj u petak u Sarajevu, Nadzorni odbor Zavoda usvojio je Izvještaj o radu Ureda interne revizije za prvu polovicu 2023. kao i Operativni plan rada Ureda za treći kvartal 2023. godine.

U prvih pola godine Revizori Ureda interne revizije obavili su 15 nalaza u službama Zavoda, te je rukovodstvu data 51 preporuka za poboljšanje procesa.

Nadzorni odbor primio je k znanju i Izvještaj o financsjskoj reviziji Federalnog zavoda MIO za 2022. godinu, Ureda za reviziju institucija FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital