U trećem tromjesečju

Rezultati MOL Grupe pokazuju otpornost unatoč velikim državnim nametima

10.11.2023. 15:06 / Izvor: Akta.ba
mol grupa

MOL je povećao svoje smjernice za EBITDA-u za cijelu 2023. godinu na približno 2,8 milijardi USD u odnosu na ranijih 2,5 milijardi USD.

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za treće tromjesečje 2023., koji su manji za 33 % u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno iznose 976 milijuna USD u trećem tromjesječju 2023. Državni nameti i dalje imaju značajan utjecaj na rezultate, s učinkom jednakim polovici čiste CCS EBITDA-e tijekom prva tri tromjesečja 2023. godine, što uključuje i novi porez na CO2 uveden u Mađarskoj retroaktivno od 1. siječnja 2023.

Djelatnosti Rafinerija i marketinga te Istraživanja i proizvodnje nafte i plina i dalje su poslovale pod pritiskom tržišnih uvjeta, što je ublaženo snažnim rezultatom djelatnosti Usluga kupcima. Uslijed toga, čista CCS EBITDA je u prvih devet mjeseci 2023. godine dosegnula 2,1 milijardu USD, što je MOL-u omogućilo da podigne svoje smjernice za čistu CCS EBITDA-u za cijelu 2023. godinu na otprilike 2,8 milijardi USD, u odnosu na ranijih 2,5 milijardi USD.

Rezultate je komentirao Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe:

"Ponosan sam što smo uspjeli održati dobre rezultate unatoč teškom regulatornom okruženju i tržišnim pritiscima. U ovom smo tromjesečju uspjeli ublažiti učinke nepovoljnih vanjskih uvjeta uz poboljšanje rafinerijskih marži i snažnu potražnju kupaca za našim gorivima. U mogućnosti smo podići smjernice za EBITDA-u jer smo i dalje optimistični da će naš integrirani poslovni model otporan na krize i naše učinkovito poslovanje dodatno uravnotežiti učinke nestabilnih tržišnih i regulatornih uvjeta. Također smo predani nastavku našeg transformacijskog putovanja i ispunjenju sve viših očekivanja u pogledu naše uloge u osiguranju sigurnosti opskrbe u regiji srednje i istočne Europe."

EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u trećem tromjesečju 2023. veća je za 97 % u usporedbi s prethodnim tromjesečjem te je dosegnula 195 milijuna USD zahvaljujući nižoj obvezi poreza na ekstradobit s obzirom na to da je u drugom tromjesečju priznat porezni doprinos u iznosu od 122 milijuna USD. Nadalje, stope koncesijskih naknada u Mađarskoj trebale bi se smanjiti od 1. rujna 2023., što bi trebalo imati pozitivan učinak na rezultate u četvrtom tromjesečju 2023. i nadalje. Proizvodnja ugljikovodika u trećem tromjesečju 2023. neznatno je smanjena zbog privremenih događaja te je tijekom prva tri tromjesečja prosječno iznosila 90,1 mboepd, dok su smjernice za proizvodnju iz 2023. ostale na približno 90 mboepd.

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga oporavila se u odnosu na prethodno tromjesečje zahvaljujući rafinerijskim maržama i utjecaju niže obveze poreza na ekstradobit te je u trećem tromjesečju 2023. iznosila 469 milijuna USD. Ipak, taj rezultat predstavlja smanjenje od 37 % u odnosu na isto razdoblje lani kao rezultat rafinerijskih marži, smanjivanja raspona cijene između nafte tipa Brent i Ural i negativnog doprinosa petrokemijskog segmenta. Porez na ekstradobit u zemljama srednje i istočne Europe nastavio je pogađati profitabilnost djelatnosti tijekom trećeg tromjesečja 2023., uz novouvedeni porez na CO2 u Mađarskoj, dok je petrokemijsko tržišno okruženje ostalo nepovoljno i negativno je pridonijelo iznosu CCS EBITDA-e.

Djelatnost Usluga kupcima u trećem je tromjesečju 2023. ostvarila ohrabrujuće rezultate, uz EBITDA-u od 250 milijuna USD, što predstavlja rast od 107 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Osim ublažavanja uredbi o ograničenju maksimalnih cijena i pratećih marži na gorivo, rezultat je uglavnom bio posljedica anorganskih učinaka potaknutih širenjem MOL-ove mreže u Poljskoj i Sloveniji, čime su prodajne količine goriva tijekom trećeg tromjesečja 2023. povećane za gotovo 400 milijuna litara. Rezultatu je također pridonijela snažna potražnja kupaca, daljnje širenje segmenta negoriva, kao i uspjeh našeg programa lojalnosti MOL Move, uz više od milijun registriranih korisnika u Mađarskoj i njih više od 700 tisuća u Poljskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital