Statistika u RS-u

Oktobarske cijene na septembarskom nivou

22.11.2023. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Cijene

Oktobarske cijene proizvoda i usluga u Republici Srpskoj koje se koriste za ličnu potrošnju u prosjeku su ostale na septembarskom nivou.

Oktobarske cijene proizvoda i usluga u Republici Srpskoj koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku su ostale na septembarskom nivou, a u odnosu na oktobar lani više su za 3,8 odsto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u 10, a niže cijene u dva odjeljka. 

Najveći godišnji rast cijena u oktobru zabilježen je u grupi popravak aparata za domaćinstvo od 23,1 odsto, u grupi osiguranje u vezi sa transportom od 12 odsto, u odjeljku ostali proizvodi i usluge od 10,3 odsto, u odjeljku namještaj i pokućstvo 6,6 odsto i u odjeljku alkoholna pića i duhan 5,7 odsto, zbog rasta cijena u grupi pivo od 14,4 odsto.

Rast cijena zabilježen je i u odjeljku restorani i hoteli od 5,6 odsto usljed viših cijena u grupi usluge smještaja od 9,9 odsto, a isti rast od 5,6 odsto evidentiran je i kod odjeljka hrana i bezalkoholna pića, usljed viših cijena u grupama povrće od 13,4 odsto i mineralna voda i sokovi od 11,5 odsto.

Povećanje cijena od 5,5 odsto zabilježeno je u odjeljku rekreacija i kultura zbog viših cijena u grupi knjige i udžbenici od 11 odsto, dok je rast od 5,2 odsto zabilježen u odjeljku stanovanje usljed poskupljenja u grupi toplotna energija od 16,5 odsto.

Rast cijena od tri odsto zabilježen je u odjeljku zdravstvo usljed poskupljenja cijena u grupi zdravstvene usluge od 5,5 odsto, u odjeljku komunikacije rast je bio od 2,3 odsto zbog povećanja cijena u grupi telefonske i internet usluge od 2,5 odsto, a u odjeljku obrazovanje povećanje cijena od 1,2 odsto zabilježeno je zbog poskupljenja u grupi predškolsko obrazovanje od 6,7 odsto.

Niže cijene u oktobru u odnsu na isti mjesec lani zabilježene su u odjeljku prevoz od 4,1 odsto usljed smanjenja cijena u grupi avionski prevoz od 18,6 odsto i u odjeljku odjeća i obuća 5,9 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital