Ćuprija na Drini čeka neimare - iz Turske stigao glavni projekat rekonstrukcije i revitalizacije mosta Mehmed-paše Sokolovića

25.01.2010. 08:40 / Izvor: Politika
Ćuprija na Drini čeka neimare - iz Turske stigao glavni projekat rekonstrukcije i revitalizacije mosta Mehmed-paše Sokolovića

Nakon obimnih istražnih radova, koje je u protekle dve godine radio Mašinski fakultet "Džemal Bijedić" iz Mostara, u opštinu Višegrad je iz Turske stigla obimna dokumentacija sa glavnim projektom kompletne rekonstrukcije i revitalizacije mosta Mehmed-paše Sokolovića.

Izrada projekta, koji su uradili stručnjaci turske specijalizovane firme "Aproja", koštala je 270.000 maraka, a u okviru aranžmana sa turskom vladom finansirala ga je turska agencija za međunarodnu saradnju "Tika".

– Opština Višegrad do kraja aprila treba da izvrši nekoliko preuzetih obaveza, što je uslov početka glavnih radova. Na području sela Klašnik pronašli smo odgovarajući majdan sa krečnjakom, koji će se koristiti za specijalni malter, po ugledu na onaj kada je most građen između 1571. i 1577. godine. Što se tiče kamene sedre, kojom je most zidan, pokazalo se da je bolja ona u Višegradskoj banji od sedre na području Međeđe. Ali kako je lokacija u Višegradskoj banji u zaštićenoj zoni termalnih voda, nastojimo da na području Višegrada pronađemo još nekoliko nalazišta – kaže Tomislav Popović, načelnik opštine Višegrad, dodajući da su već urađeni projekti izmeštanja vodovodnih cevi i telefonskih kablova preko mosta.

Popović je rekao da će "Tika" krajem aprila raspisati međunarodni konkurs za odabir izvođača, tako da se početak glavnih radova na rekonstrukciji i revitalizaciji Mosta Mehmed-paše Sokolovića može očekivati krajem leta.

Izvesno je da će izvođač ovih radova biti neka od specijalizovanih turskih firmi, koje imaju iskustva sa sličnim poslovima obnove srednjovekovnih kamenih mostova, poput mosta u Mostaru i Konjicu.

Kako je ranije saopšteno, kompletnu revitalizaciju i rekonstrukciju višegradske ćuprije na Drini, uključujući i sanaciju više oštećenih kamenih kula, finansiraće Vlada Republike Turske. Prema ranijim procenama, za taj posao će biti potrebno oko 5 mil EUR.

Višegradska ćuprija na Drini, koju je u svom istoimenom romanu ovekovečio nobelovac Ivo Andrić, jedan je od tri mosta u svetu koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Trenutne najvažnije investicije u Višegradu u najužoj su vezi sa turističkom valorizacijom ćuprije na Drini.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 25.01.2010.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital