Zaključci Konkurencijskog vijeća: Koncentracija MOL-a ocijenjena dopuštenom

Kapital / IZVJEŠTAJI

Zaključci Konkurencijskog vijeća: Koncentracija MOL-a ocijenjena dopuštenom

28.11.2008. 09:46 / Izvor: Fena

Konkurencijsko vijeće je usvojilo rješenje, po zahtjevu privrednog subjekta Novo Nordisk A/S Predstavništvo u Sarajevu protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kojim se utvrđuje da Zavod izmjenama u Odluci o listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda na području Kantona Sarajevo ograničava i kontroliše tržišnu konkurenciju na tržištu usluga izdavanja lijekova na recept osiguranim osobama na teret sredstava Zavoda.

Naime, podnosilac u zahtjevu navodi da je Zavod svojim aktom od 5.maja ove godine s Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo neopravdano skinuo tri lijeka podnosioca zahtjeva i o tome obavijestio podnosioca zahtjeva i sve ugovorne apoteke koje su prestale izdavati ta tri lijeka osiguranim osobama na recept na teret sredstava Zavoda.

Konkurencijsko vijeće smatra da se navedenim aktom Zavoda, s aspekta propisa o zaštiti tržišne konkurencije narušava tržišna konkurencija.

Konkurencijsko vijeće naložilo je Zavodu da u roku od osam dana od dana prijema rješenja izmijeni navedeni akt i tako omogući subjektu Novo Nordisk A/S i svim ostalim proizvođačima lijekova, čiji se lijekovi nalaze na važećoj Listi lijekova, da se njihovi lijekovi izdaju na recept osiguranim osobama na teret sredstava Zavoda.

Konkurencijsko vijeće ocijenilo je dopuštenom koncentraciju koja će nastati na tržištu veleprodaje i maloprodaje nafte i naftnih derivata u BiH, sticanjem kontrole od privrednog subjekta MOL Hungarian Oil and Gas Plc, Mađarska, nad privrednim subjektom INA industrija nafte d.d. Zagreb, Hrvatska.

Predmetna koncentracija predstavlja eksteritorijalnu koncentraciju koja ima uticaj na tržište veleprodaje i maloprodaje nafte i naftnih derivata u BiH putem supsidijarnih društava učesnika koncentracije i to INA BH d.d. Sarajevo, Interina d.o.o. Mostar, Holdina d.o.o. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Krajinapetrol d.o.o. Banja Luka, CROSCO International d.o.o. Tuzla i TGA d.d. Stolac.

Procjenjujući i analizirajući sve utvrđene podatke i činjenice u postupku donošenja rješenja Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da se ovom koncentracijom neće narušiti postojeća tržišna konkurencija, s obzirom na to da MOL indirektno, putem INA-e, već vrši kontrolu nad povezanim privrednim subjektima u BiH, te provođenjem predmetne koncentracije neće doći do značajne promjene tržišnih pozicija na relevantnom tržištu veleprodaje i maloprodaje nafte i naftnih derivata u BiH.

Isto tako, Konkurencijsko vijeće usvojilo je rješenje o dopuštenosti koncentracije koja će nastati na tržištu trgovine namalo mješovitom robom i proizvodima široke potrošnje za domaćinstvo u Republici Srpskoj, sticanjem kontrole nad privrednim subjektom Robna kuća „Boska“ Banja Luka od Konzorcija „Delta Real Estate – Zekstra Grupa-Zekstra“ Beograd.

Konkurencijsko vijeće ocijenilo je dopuštenom i koncentraciju na tržištu pružanja usluga čišćenja objekata na teritoriji BiH sticanjem kontrole nad privrednim subjektom ECO Servis d.o.o. Sarajevo od privrednog subjekta ISS Global A/S, Kopenhagen, Danska, saopćeno je iz Konkurencijskog vijeća BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital