Tko je tko u Adriatic regiji: Prihod Top 100 IT tvrtki opao za 1.8 posto

30.10.2013. 10:31 / Izvor: eKapija.ba
Tko je tko u Adriatic regiji: Prihod Top 100 IT tvrtki opao za 1.8 posto

U 2012 godini 100 najvećih IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarili su ukupno 2,52 milijarde eura i zapošljavali nešto više od 14 tisuća radnika.

U 2012 godini 100 najvećih IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarili su ukupno 2,52 milijarde eura i zapošljavali  nešto više od 14 tisuća radnika.  U odnosu na godinu dana prije ukupni prihod uključenih tvrtki  smanjen za 1.8 posto. Istodobno,  broj zaposlenih povećan je 4.0 posto. Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih  214 milijuna eura, a u prvih pet, baš kao i prethodne godine  uključeni su  Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM  i regionalni sistem integrator  S&T Group. Nalazi su to upravo objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već četvrtu godinu zaredom.

"Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2011. vodeće kompanije u regije ostvarile su pad prihoda   u prošloj godini"  ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor  IDC Adriatics.  "Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Prihod najvećih IT tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj je opao, dok su Srbiji i Bosni i Hercegovini porastao, a u Makedoniji stagnirao. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda".

Glavni značajke po tipu poduzeća uključuju:

  • U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona;  informatičkih poduzeća  pružatelja IT usluga i proizvođača softvera  vodeće tri kompanije su redom kao i godinu ranije: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrtoj poziciji Combis. Među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjače srpski Nordeus i  regionalna kompanija  In2 Grupa.
  • Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, kao i u 2011. godini, a na drugu poziciju zadržao je Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.
  • Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata ponovo predvodi iStyle.

"Ovakav pregled daje odgovor na pitanje "TKO JE TKO“  u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, voditeljima informatike i nabavi omogućuje  uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih postignuća s konkurencijom" pojašnjava Žitnik. "Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera kod procjene kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama u sljedećoj godini."

Raspoloživi su pregledi:

Adriatic Top 100 IT Companies, 2012

Croatia Top 100 IT Companies, 2012

Slovenia Top 100 IT Companies, 2012

Serbia Top 100 IT Companies, 2012

Bosnia and Herzegovina Top 50 IT Companies, 2012

Macedonia Top 50 IT Companies, 2012

Za nabavu ovih produkata, molimo kontaktirajte Anu Papež (apapez@idc.com), +385 1 3040 057) u Zagrebu, Katarinu Rojko (krojko@idc.com), +386 1 4210 141) u Ljubljani i Zoranu Jurić (zjuric@idc.com) +381 11 212 90 40) u Beogradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital