Prezentirana baza podataka javnih finansija: Budžete u BiH krpe zaduženjima

19.02.2015. 12:35 / Izvor: eKapija.ba
Prezentirana baza podataka javnih finansija: Budžete u BiH krpe zaduženjima

Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) prezentirao je jedinstvenu Bazu podataka javnih finansija u BiH, a namjera im je građanima omogućiti pristup podacima o javnoj potrošnji.

Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) prezentirao je jedinstvenu Bazu podataka javnih finansija u BiH, a namjera im je građanima omogućiti pristup podacima o javnoj potrošnji te im približiti i učiniti razumljivijim budžetske dokumente.

Menadžerica projekta Mirjana Sirćo kazala je na pres- konferenciji da su za provođenje reformi i razvoj društva neophodni politička i budžetska transparentnost koja je preduvjet za praćenje rada nosilaca vlasti.

"Za odgovorniji i transparentniji rad vlasti je potrebna transparentnost i otvorenost budžeta, jer građani moraju imati informaciju o tome na koji način se finansira rad institucija, te troši i raspoređuje novac koji, prije svega, dolazi od njih samih. Moraju znati šta nosioci vlasti zapravo rade i da li se novac troši u interesu građana", kazala je Sirćo.

I ekspertica Fondacije CPI za javne finansije Svetlana Cenić smatra da je vrijeme da se i građani zainteresiraju za to odakle dolaze i kako se troši njihov novac, jer on nema obilježje konstitutivnosti, ni nacionalne pripadnosti.

"Ko nije sakupljao podatke o budžetima, nije upoznao još jednu od boli u ovoj državi. Centar za zastupanje građanskih interesa objedinio je te podatke u jednu bazu koja je jednostavna i s najznačajnijim podacima poput onih o prihodima po vrstama, rashodima po kategorijama i razlici prihoda i rashoda, odnosno sufricit i deficit po godinama", kazala je Cenić.

Tim Fondacije CPI je prvo pristupio formiranju baze podataka za državni, entitetski i kantonalni nivo, kao i za Brčko Distrikt, za period od 2005. do 2013. godine, a kasnije se baza podataka proširila prikupljanjem budžetskih podataka i za 143 općine u BiH (za 2011., 2012. i 2013. godinu). Baza podataka javnih finansija nalazi se na internetskoj stranici Fondacije CPI – budzet.cpi.ba. i sadrži više od 350.000 unosa. Fondacija će i u ovoj godini proširivati, dopunjavati i ažurirati bazu novim podacima.

Cilj Fondacije CPI je da Bazu podataka javnih finansija počnu što više koristiti svi oni kojima je namijenjena (građani, mediji, akademska zajednica).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital