Institucije BiH u 2014. troše sedam KM po sekundi više nego 2013. godine

02.01.2014. 11:19 / Izvor: Oslobođenje
Institucije BiH u 2014. troše sedam KM po sekundi više nego 2013. godine

Bh. institucije 2014. počinju trošeći 7 KM po sekundi više nego prethodne godine, pokazao je u ponoć resetovani brojač javnih finansija Fondacije CPI, u ulici Ferhadija.

Bh. institucije 2014. počinju trošeći 7 KM po sekundi više nego prethodne godine, pokazao je u ponoć resetovani brojač javnih finansija Fondacije CPI, u ulici Ferhadija. Jedna sekunda poreske obveznike u novoj godini košta 292 konvertibilne marke.

Za budžetsku potrošnju u 2014. predviđeno je 9,2 milijarde KM. To je blagi porast u odnosu na 2013. kada su budžeti državnog i entitetskog nivoa, Distrikta Brčko, deset kantona i svih opština u Bosni i Hercegovini zajedno iznosili 8,9 milijardi KM.

Povećanje troškova servisiranja vanjskog duga za 300 miliona konvertibilnih maraka dodatno je opterećenje u tekućoj godini. Budući da bh. vlasti ne pružaju cjelovitu informaciju o ukupnom iznosu budžeta, ostavljajući prostor nenamjenskom i neracionalnom trošenju, CPI brojač u Ferhadiji će i dalje 24 sata dnevno pratiti potrošnju novca poreskih obveznika.

Osim brojača u Sarajevu, svim građanima BiH na raspolaganju je online brojač potrošnje na www.cpi.ba, putem kojeg se mogu informisati o protoku novca kroz državne blagajne i interaktivna web stranica budzeti.ba, koja prikazuje kako se budžeti u Bosni i Hercegovini troše prema funkcionalnoj podjeli.

Kroz te prikaze građanima se pruža vizuelna informacija koliko se novca za koju namjenu troši, te koje su nadležnosti, a ujedno i odgovornosti vlasti za ispunjavanje njihovih potreba.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti