PKKS: Održan finalni INFO dan posvećen projektu 'Razvoj i unapređenje konkurentnosti MSP na polju povećanja energetske efikasnosti

Kapital / IZVJEŠTAJI

PKKS: Održan finalni INFO dan posvećen projektu "Razvoj i unapređenje konkurentnosti MSP na polju povećanja energetske efikasnosti

16.03.2010. 16:18 / Izvor: eKapija.ba

U prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo 15. marta 2010. godine je održan finalni INFO dan posvećen projektu "Razvoj i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) na polju povećanja energetske efikasnosti".

Glavni zadatak ovog projekta, čija se realizacija odvijala u periodu 11.2007. – 2.2010. godine, bio je pružiti podršku sektoru MSP-a, doprinijeti regionalom razvoju i razvoju politike okoliša i njene integracije u sektorsku politiku. Projekat je finansirala Evropska komisija iz fonda EURED - Podrška EU malim i srednjim preduzećima i regionalnom ekonomskom razvoju BiH. Partnep(Komore u vealizaciji Projekta je Regyonamnm cejtar za ocRazovinje i anforoisanje iz o$rživďç razvoji za Jueoistočnu Evropu m REIC (Rugiknal Uducation and Infozmation Centrm for Sustainab|u Developme~t in SEE)/

Xrisutni-a {u se(obratili, uz pohvalne riječi o projektu i Maja Došenović iz Evropske komisije, Zahid Pita, ispred Ministarstva za stambene poslove Kantona Sarajevo, te polaznici edukacije organizirane u okviru projekta, uz iskazani interes i želju svih aktera da se započeti proces nastavi i u buduće.

U toku implementacije Projekta Privredna komora Kantona Sarajevo je, u saradnji sa partnerom REIC-om, realizovala sve predviđene aktivnosti iz Akcionog plana Projekta.

"Realizacijom ovog projekta firme su povećale svoje znanje i iskustvo. Proširila se svijest i kompanija i građanstva o potrebi uštede energetske efikasnosti. Komora je stekla veliko iskustvo u implementaciji projekata koji se finasiraju iz međunarodnih izvora, potvrdila veliki ugled koji ima u domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti i postala atraktivan partner aplikantima iz zemalja EU za realizaciju složenih projekata", kazala je Rusmira Mandić.

Formiran je Centar za energetsku efikasnost, čiji je glavni zadatak pružanje usluga poslovnom sektoru s ciljem unapređenja znanja i snažnijeg djelovanja građevinsko-projektantskih kompanija. Tako bi se kroz štednju energije, smanjenje troškova, poboljšanje stanja okoliša i kvaliteta življenja u Kantonu Sarajevo multiplicirali i efekti energetske efikasnosti.

Realizovano je pet trodnevnih seminara i četiri radionice o problematici projektovanja EE zgrada, izgradnji pravnog okruženja u BiH za sprovođenje akcija sanacije toplinskih gubitaka u zgradama – na bazi regulative EU i međunarodnih standarda, kao i drugim pitanjima.

Učesnicima cijelog ciklusa seminara danas je zvanično uručen i certifikat Savjetnika za energetsku efikasnost u zgradarstvu.

Za širenje kampanje o energetskoj efikasnosti s ciljem informisanja i edukacije firmi i korisnika usluga urađene su dvije studije: Energetska efikasnost u javnim objektima KS i Energetska efikasnost u objektima kolektivnog stanovanja, tri vodiča i direktorij MSP na KS koje se bave projektovanjem, građenjem, proizvodnjom i trgovinom građevinskog materijala, kao i promotivni materijal.

Održavani su okrugli stolovi, konferencije za štampu, a urađena je web-stranica Projekta i Centra za energetsku efikasnost, sa nekoliko različitih baza podataka.

Kako je upozorio prof. Aleksanadar Knežević, povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu i angažovanje domaće operative u tom pravcu mogao bi biti jedan od izlaza iz krize.

"Postoje finansijski mehanizmi međunarodnih fondova koji pomažu aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti, čime se smanjuju troškovi grijanja. Izlaz je u povećanju energetske efikasnosti pri čemu se investicija vraća u vidu uštede", kazao je prof. Knežević.

U Komori očekuju aktivno učešće firmi i institucija iz Kantona Sarajevo u daljoj realizaciji dugoročnih ciljeva koje je pokrenuo ovaj projekat, a kroz aktivnosti koje će provoditi CEE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital