RS ostvario ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 1,23 milijarde USD

Kapital / IZVJEŠTAJI

RS ostvario ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 1,23 milijarde USD

Vrijednost ostvarenog uvoza bila je 745,15 miliona dolara, dok je vrijednost izvoza bila oko 489,5 miliona dolara.

07.06.2016. 08:24 / Izvor: SRNA

Republika Srpska je za prva četiri mjeseca ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 1,23 milijarde dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 65,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog uvoza bila je 745,15 miliona dolara, dok je vrijednost izvoza bila oko 489,5 miliona dolara.

Vrijednost izvoza u prva četiri mjeseca ove godine povećana je za osam odsto, a vrijednost uvoza smanjena za 1,6 odsto.

Srpska je u ovom periodu najveću vrijednost izvoza od oko 94 miliona dolara ostvarila u poslovanju sa Italijom, te sa Njemačkom, gdje je izvezla robu vrijednu 60,8 miliona dolara.

Najveća vrijednost uvoza od približno 138 miliona dolara ostvarena je u poslovanju sa Srbijom, a iz Italije je uvezena roba vrijedna više od 97 miliona dolara.

Ekonomista Duško Đorđević, koji se bavi analizom troškova i cijena, rekao je Srni da poseban problem u izvozu predstavlja sistem valutnog odbora kojim je kurs konvertibilne marke fiksan za evro, te dolazi do cjenovne neelastičnosti i sužavanja stvaranja uslova za cjenovnu konkurentnost izvoznicima iz BiH, a samim tim i iz Republike Srpske, u odnosu na strane ponuđače.

On je dodao da taj fiksni kurs domaće valute prema euru više pogoduje uvoznicima.

Đorđević je rekao da je pad uvoza posljedica nelikvidnosti domaće privrede koja se pretežno zasniva na uvozu, kao i slabe platežne moći stanovništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital