Euro treći dan na dobitku, premašio 1,14 dolara

29.06.2017. 13:33 / Izvor: Poslovni dnevnik
Euro treći dan na dobitku, premašio 1,14 dolara

Eurom se jutros trgovalo po 1,1425 dolara, što znači da mu je cijena ojačala oko 0,4 posto prema dolaru.

Tečaj eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima nastavio uspon treći dan zaredom, premašivši 1,14 dolara, jer su tržišta zanemarila nešto suzdržanije poruke od izvora iz Europske središnje banke (ECB) kojima se pokušavala ublažiti promijenjena ovotjedna retorika čelnika Marija Draghija.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1425 dolara, što znači da mu je cijena ojačala oko 0,4 posto prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije. U ranijem je trgovanju nakratko premašio najvišu razinu iz prošlogodišnjeg lipnja od 1,1428 dolara.

Na sličnom je postotnom dobitku zajednička europska valuta bila i prema japanskoj, dosegnuvši 128,275 jena.

Tri dana najoštrijeg rasta tečaja eura prema dolaru u proteklih više od godinu dana rezultirala su spuštanjem dolarova indeksa, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, na 95,80 bodova, najniže razine od listopada prošle godine. Takav razvoj situacije na valutnim tržištima primorao je čak neke od najžešćih zagovornika snažnijeg dolara da proglase kraj uzleta američke valute koji datira od 2014. godine.

Draghijev govor u utorak - u kontekstu niza signala iz drugih vodećih svjetskih središnjih banaka koji sugeriraju zaoštravanje monetarne politike - uvjerio je ulagače na tržištima da se ECB priprema za početak smanjenja programa izdašnih poticaja do kraja godine, potaknuvši snažno jačanje eura.

"Najveći test bit će razina od 1,15 dolara za euro. Premda bi prodaje dolara na kraju mjeseca mogle u idućih nekoliko dana ojačati nešto skeptičnije raspoloženje spram američke valute, i dalje smo mišljenja da će uzlet tečaja eura vjerojatnije izgubiti zamah na 1,15 dolara", kratko je prokomentirala valutna analitičarka u RBC-u Elsa Lignos.

Među ostalim većim dobitnicima u skupini valuta 10 najvećih svjetskih gospodarstava u proteklih su se 24 sata isticali kanadski dolar i britanska funta. Podršku su im pružile izjave guvernera kanadske i britanske središnje banke na konferenciji u Portugalu kojima se sugerira rast kamatnih stopa u tim vodećim svjetskim gospodarstvima.

Britanska je valuta u takvom ozračju ojačala prema američkoj oko 0,4 posto, na 1,2977 dolara.

Dolar, pod pritiskom u odnosu na većinu najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pak ojačao prema jenu 0,24 posto, na 112,55 jena.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital