RS povećala izvoz u EU za 30,7 odsto

02.06.2018. 10:55 / Izvor: SRNA
RS povećala izvoz u EU za 30,7 odsto

Republika Srpska je u spoljnotrgovinskom poslovanju sa zemljama EU u prva četiri mjeseca ostvarila izvoz u vrijednosti 551,2 miliona dolara.

Republika Srpska je u spoljnotrgovinskom poslovanju sa zemljama EU u prva četiri mjeseca ostvarila izvoz u vrijednosti 551,2 miliona dolara što je za 30,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Srpska je za prva četiri mjeseca ove godine iz Unije uvezla robu u vrijednosti 505,7 miliona dolara ili za 23,4 odsto više nego u istom lanjskom periodu.

Vrijednost ostvarenog izvoza sa zemljama CEFTA bila je približno 130 miliona dolara, a uvoza više od 183 miliona dolara, dok je obim spoljnotrgovinske razmjene za zemljama EFTA bio nešto veći od 30 miliona dolara.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je EU i dalje najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpske sa kojim je, ako se posmatraju prva četiri mjeseca ova godine, ostvarila negdje oko 60 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene.

"Izvoz na područije Unije i dalje raste i sada iznosi negdje između 74 do 75 odsto ukupno ostvarenog izvoza, a i dalje se nastavlja pozitivan trend ostvarivanja suficita u poslovanju sa EU", naglasila je Stojadinovićeva.

Prema njenim riječima, uz električnu energiju, koja je i dalje glavni izvozni proizvod, u vrhu izvoznih komponenti su proizvodi prerađivačke industrije, drvoprerade, naročito sa sve većim učešćem gotovih i proizvoda u višim fazama finalizacije u izvoznoj komponenti.

Stojadinovićeva je ocijenila da uslovi koji su doveli do rasta izvoza na područje zemalja EU leže u povećanoj tražnji koja je iskazana na tom tržištu usljed ekonomskog rasta, posebno zemalja evrozone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital