Robert Zoellick, predsjednik Svjetske banke: Svijetu prijeti socijalna kriza

25.05.2009. 09:18 / Izvor: Nezavisne novine
Robert Zoellick, predsjednik Svjetske banke: Svijetu prijeti socijalna kriza

Oporavak svjetske ekonomije biće spor, a sve veća nezaposlenost mogla bi da rezultira socijalnom krizom i protekcionizmom, ocijenio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.

"Ono što je počelo kao velika finansijska kriza, pa preraslo u veliku ekonomsku krizu, sada postaje velika kriza nezaposlenosti i, ako ne preduzmemo potrebne mjere, postoji opasnost od velike ljudske i socijalne krize, s ogromnim političkim implikacijama", rekao je Zoellick, ocjenjujući da je to "plodno tlo za populističke i protekcionističke politike".

Zelik je rekao da još postoji mogućnost da stope rasta budu niske ili čak negativne, ali da je situacija "manje loša" nego u prošlosti i naglasio da su "ekonomisti i predstavnici industrije svjesni da će oporavak biti spor i slabiji nego što se očekivalo".

Prema njegovom mišljenju, opasnosti prije svega leže u američkom finansijskom sistemu i u osjetljivim privredama u naglom usponu.

"SAD su preduzele korake u pravom smjeru, ali još tamo ima banaka u ozbiljnim teškoćama", ocijenio je predsjednik Svjetske banke i dodao da "SAD mnogo više od Evrope zavise od hipotekarnog tržišta, koje tek treba da se oporavi".

Rizici, po njegovim riječima, postoje i u Africi, dijelovima Latinske Amerike i u istočnoj Evropi.

"Kina nas može pozitivno iznenaditi, ona je postigla dobre rezultate svojim stimulativnim planom", ocijenio je Zoellick.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital