MOL prodaje svoj dio INA-e Gazpromu?

18.07.2014. 14:33 / Izvor: novilist.hr
MOL prodaje svoj dio INA-e Gazpromu?

MOL je definitivno odlučio prodati svoj udio u Ini, doznaje neslužbeno Novi list. Prema istim informacijama, jedini su zainteresirani kupci Rusi, odnosno Gazprom, čiji je prvi čovjek, Aleksej Miller, nedavno zbog toga i bio u Zagrebu kod premijera Zorana Milanovića i Predsjednika Iva Josipovića.

MOL je definitivno odlučio prodati svoj udio u Ini, doznaje neslužbeno Novi list. Prema istim informacijama, jedini su zainteresirani kupci Rusi, odnosno Gazprom, čiji je prvi čovjek, Aleksej Miller, nedavno zbog toga i bio u Zagrebu kod premijera Zorana Milanovića i predsjednika Iva Josipovića.

Ruse, navodi Novi list, zanima i istraživanje i eksploatacija nafte i plina na hrvatskom kopnu, no na taj će se natječaj, kojeg ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvara danas u Osijeku, javiti ponajviše zbog željenog ulaska u vlasništvo Ine.

MOL je, kako doznaje Novi list, sad definitivno spreman prodati svojih 49 posto dionica u Ini, a Gazprom odnosno njegov Gazprom Neft mu odgovara kao kupac jer je dio cijene spreman navodno platiti MOL-u predajući mu neka svoja druga naftna i plinska polja.

MOL je još krajem prošle godine na budimpeštanskoj burzi objavio kako je njegova uprava dobila nalog da počne s pripremama za prodaju svog udjela u Ini. Koliko je daleko dogovor Mađara i Rusa do sada odmakao, za sada nije poznato, no na sastanku u Zagrebu Milanović je Milleru, neslužbene su informacije, kazao kako su Rusi dobrodošli kao partneri u Ini ukoliko se s MOL-om uspiju dogovoriti na način da to odgovara, prije svega, hrvatskim interesima. Taj je interes očuvanje domaćih rafinerija i povećanje njihove proizvodnje, kao i povećanje rezervi.

Jesu li Rusi spremni ispoštovati hrvatske uvjete, upitno je, s obzirom da Gazprom Neft u većinskom vlasništvu od 2009. godine ima Naftnu industriju Srbije (NIS), i u njoj dvije modernizirane rafinerije – u Pančevu i Novom Sadu. Pančevo je modernizirano prije dvije godine za 550 milijuna eura, što je bio uvjet Srbije da Gazprom Neft u većinsko vlasništvo uopće dobije NIS, kojeg je prije pet godina platio 400 milijuna eura.

Preuzmu li Rusi i Inu, postavlja se pitanje opstanka hrvatskih rafinerija, pri čemu puno više sisačke od riječke, piše Novi list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital