Ulaganje od 22 milijuna eura

MOL pustio u rad najveće postrojenje za proizvodnju "zelenog" vodika u regiji

12.04.2024. 08:50 / Izvor: Akta.ba
mol

Postrojenje će smanjiti emisije ugljičnog dioksida Rafinerije Dunav za 25.000 tona.

MOL Grupa je instalirala postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u Százhalombatti, koje je s kapacitetom od 10 megavata najveće u srednjoj i istočnoj Europi. Ulaganje od 22 milijuna eura čini proizvodnju goriva održivijom: postrojenje će smanjiti emisije ugljičnog dioksida u Rafineriji Dunav za 25.000 tona. MOL će biti u mogućnosti proizvesti 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog "zelenog" vodika godišnje, što otvara novo poglavlje kompanije u gospodarenju vodikom. Ulaganje je u skladu s korporativnom strategijom MOL Grupe SHAPE TOMORROW, čiji je cilj učiniti regiju održivijom, konkurentnijom i samodostatnijom.

Cilj MOL Grupe je pružiti rješenja za budućnost: postrojenje za proizvodnju "zelenog" vodika u Százhalombatti, s jedinicom za elektrolizu od 10 megavata koju je proizveo Plug Power, a koja proizvodi oko 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog "zelenog" vodika godišnje. Ulaganje od 22 milijuna eura smanjit će ugljični otisak Rafinerije Dunav za više od 25.000 tona ugljičnog dioksida godišnje. Nova tehnologija postupno će zamijeniti proizvodni proces koji se temelji na prirodnom plinu, a čija upotreba trenutno čini šestinu ukupnih emisija ugljičnog dioksida MOL Grupe. Postrojenje će početi s proizvodnjom u drugoj polovici 2024. godine: MOL će se koristiti zelenim vodikom prvenstveno u vlastitim pogonima za proizvodnju goriva.

mol

Plug Power oprema za elektrolizu koristi se električnom energijom iz obnovljivih izvora energije za razgradnju vode na vodik i kisik. To znači da se ne stvaraju onečišćujući nusproizvodi, a postrojenje proizvodi osam do devet tona čistog kisika po toni vodika. Američka kompanija ponudila je MOL-u inovativnu i pouzdanu tehnologiju: generatori vodika, optimizirani za proizvodnju čistog vodika koji imaju gotovo 50 godina operativnog iskustva.

"MOL Grupa dosegla je još jednu prekretnicu: sada možemo proizvoditi zeleni vodik bez proizvodnje stakleničkih plinova. Upotrebom ove tehnologije, u mogućnosti smo ostvariti smanjenje emisija jednako kao da smo preko noći maknuli oko 5.500 automobila s ceste. Zasad naše novo postrojenje za proizvodnju zelenog vodika ima ulogu učiniti MOL-ove industrijske operacije zelenijima, ali u budućnosti će ponuditi rješenja za cijelu industriju i mobilnost temeljenu na vodiku. Nakon Százhalombatte, primijenit ćemo ovu tehnologiju u druge dvije jedinice za proizvodnju goriva u Grupi kako bismo proces proizvodnje goriva učinili održivijim u svakoj od rafinerija MOL Grupe", rekao je József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe, na svečanosti otvaranja novog postrojenja za proizvodnju zelenog vodika.

mol

Ulaganje je u skladu s korporativnom strategijom MOL Grupe SHAPE TOMORROW, čiji je cilj učiniti regiju održivijom, konkurentnijom i samodostatnijom.

"Oduševljeni smo što, u suradnji s MOL-om, možemo proslaviti puštanje u rad jednog od najvećih europskih postrojenja za proizvodnju "zelenog" vodika kao podrške rafineriji", rekao je glavni izvršni direktor tvrtke Plug Andy Marsh te nastavio: "Ponosni smo što smo MOL opremili najsuvremenijom tehnologijom jedinice za elektrolizu za učinkovitu proizvodnju zelenog vodika, kao učinkovitog načina za smanjenje emisija ugljika unutar rafinerijskih operacija. Zajedno napredujemo prema ugljičnoj neutralnosti, potičemo zelenije poslovanje i guramo gospodarenje vodikom naprijed."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti