Kapital / IZVJEŠTAJI

Poslovanje u 2008. godini: BH Airlines zabilježio gubitak od milion EUR

15.05.2009. 11:43 / Izvor: Dnevni Avaz

Avioprijevoznik BH Airlines ostvario je prošle godine skoro 16 miliona maraka prihoda od prodaje karata, ali je, uprkos svemu, kompanija ostvarila gubitak od milion eura.

Direktor BH Airlinesa Nudžeim Rečica kaže za "Avaz" da je ovaj minus uzrokovan povećanjem cijena goriva, stalnim promjenama vrijednosti dolara te skupim održavanjem aviona, što je predstavljalo najveći udar na poslovanje.

"Najveći dio naših obaveza vezan je za dolar. Tona goriva koštala je 500 eura u januaru, a u našem finansijskom planu za 2008., zbog najava poskupljenja, planirali smo rast od 20 do 25 posto i cijenu od 700 eura. No, gorivo je skoro cijelu prošlu godinu koštalo više od 1.000 eura, što je bilo povećanje od 56,3 posto", kaže Rečica.

Prema njegovim riječima, samo za gorivo BH Airlines izdvojio je tri miliona KM više nego 2007., dok je, zbog rasta vrijednosti dolara, ova kompanija zabilježila minus od 2,9 miliona maraka.

"Što se tiče prijevoza putnika, tu smo u potpunosti ispunili plan. Prevezeno je nešto manje od 70.000 putnika, a ostvareni prihod od te djelatnosti bio je 100 posto", naglašava Rečica.

On kaže da je trend pada prihoda u prošloj godini zabilježen u svim svjetskim aviokompanijama, a glavni razlog je kriza, što je ljude sprečavalo da više putuju.

"I u prva tri mjeseca ove godine bilježimo smanjenje broja prevezenih putnika. Postoje najave da bi u ljetnoj sezoni moglo doći do poboljšanja, ali je cijela avioindustrija u svijetu vrlo skeptična kada je riječ o ishodu poslovanja u ovoj i u prvoj polovini 2010.", kaže Rečica.

Ipak, i pored brojnih problema, prošlu godinu obilježio je izbor strateškog partnera u dokapitalizaciji, turskog avioprijevoznika Turkish Airlines.

Jedna od najjačih svjetskih kompanija postala je vlasnik 49 posto BH Airlinesa i obavezala se na investicije od pet miliona eura. Taj je novac već na računu bh. prijevoznika, a osim toga, do 2010. godine isporučit će dva mlazna aviona kojima će biti povećan broj linija, na koje bh. avioprijevoznik sa postojećom flotom nije mogao letjeti.

"Planiramo dva leta sedmično za Geteborg i Kopenhagen te jednom za Štokholm. Osim toga, uskoro uvodimo i letove za Beč pet puta sedmično te za Podgoricu i Skoplje. Sve ovo radimo sa svojim strateškim partnerom. Povezat ćemo BiH sa ostatkom svijeta", kaže Rečica.

Da je ekonomska kriza pomela sve ranije profite aviokompanija širom svijeta, pokazuju rezultati avioprijevoznika iz okruženja.

Croatia Airlines je, zbog krize i viših cijena goriva, zabilježio gubitak od 11, a srbijanski JAT Airways od čak 25 miliona eura u prošloj godini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital