Wall Street: Dow Jones indeks pao, S&P 500 porastao

26.01.2021. 12:54 / Izvor: HINA
Wall Street: Dow Jones indeks pao, S&P 500 porastao

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, a u fokusu ulagača su poruke iz Washingtona o novim poticajnim gospodarskim mjerama.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, a u fokusu ulagača su poruke iz Washingtona o novim poticajnim gospodarskim mjerama.

Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 30.960 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,36 posto, na 3.855 bodova, a Nasdaq indeks 0,69 posto, na 13.635 bodova.

Novi rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, među ostalim, rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Facebook i Apple, dok se čekaju njihova izvješća o poslovanju u proteklom tromjesečju.

Cijeli tehnološki sektor podržavaju nedavno objavljeni bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Netflixa.

Ulagači se nadaju da će i ostale tehnološke kompanije zabilježiti snažan rast prihoda, zahvaljujući tome što ljudi rade od kuće za vrijeme pandemije koronavirusa.

Tako je cijena dionice Microsofta skočila 1,6 posto uoči objave kvartalnog izvješća te kompanije u utorak.

Ipak, najveću podršku tržištu pruža nada ulagača da će vlada novog predsjednika SAD-a Joe Bidena uskoro donijeti novi paket poticajnih gospodarskih mjera vrijedan 1.900 milijardi dolara.

I dok se demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu slažu da je prioritet ubrzati proces cijepljenja, republikanci smatraju da je paket poticajnih mjera od 1.900 milijardi dolara preskup.

Prihvati li Kongres Bidenov prijedlog, ukupni poticaji najvećem svjetskom gospodarstvu, zajedno s lanjskim, dosegnuli bi 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zbog tih nesuglasica, moguće je, poručili su demokrati, da paket poticaja neće dobiti "zeleno svjetlo" u Kongresu u idućih četiri do šest tjedana.

Zbog svega toga, vijesti o daljnjem brzom širenju koronavirusa u SAD-u bile su u drugom planu.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale zbog slabih gospodarskih pokazatelja, restriktivnih mjera na putovanja u nekim europskim zemljama i usporavanja procesa cijepljenja.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,84 posto, na 6.638 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,66 posto, na 13.643 boda, a pariški CAC 1,57 posto, na 5.472 boda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital