Azijska tržišta: Indeksi pali na početku sedmice

24.01.2022. 13:04 / Izvor: HINA
Berze

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i prošloga tjedna, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američkog Feda.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i prošloga tjedna, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američkog Feda, koji će vjerojatno potvrditi da uskoro kane povećati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju. U Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale su, pak, između 0,5 i 1,5 posto.

Ulagači su oprezni jer u utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke i jer se špekulira da bi Fed mogao agresivnije zaoštriti monetarnu politiku nego što se očekivalo, s obzirom da je inflacija dosegnula najviše razine u gotovo 40 godina.

Analitičari procjenjuju da bi Fed već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, na otprilike 1 posto.

Kako će cijena zaduživanja ubuduće rasti, zajedno s prinosima na obveznice, posljednjih su tjedana na Wall Streetu dionice pod snažnim pritiskom. Od početka godine Nasdaq indeks potonuo je 12, a S&P 500 gotovo 8 posto.

Ulagači su suzdrži i zbog napetosti između SAD-a i Rusije zbog mogućeg napada Rusije na Ukrajinu. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a povlači osoblje iz ambasade u Kijevu, a mediji pišu kako predsjednik Joe Biden razmišlja o slanju tisuća vojnika, zajedno sa zračnim i morskim snagama, svojim NATO saveznicima u Europi.

Ulagači će ovoga tjedna pažljivo pratiti i kvartalne poslovne rezultate kompanija, a izvješća će, među ostalim, objaviti tehnološki divovi, kao što su Apple, Microsoft i Tesla.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 70 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle više od 20 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto, na 95,72 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 113,65 jena, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta, na 113,85 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula sa 1,1350 na 1,1330 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna ojačale oko 2 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,85 posto, na 88,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,80 posto, na 85,80 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital