EU tržišta: Indeksi u minusu zbog straha od daljnjeg rasta kamatnih stopa

29.08.2022. 14:01 / Izvor: Agencije
Berza

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale jer je sve jasnije da će zbog visoke inflacije kamatne stope dodatno porasti i zadržati se na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale jer je sve jasnije da će zbog visoke inflacije kamatne stope dodatno porasti i zadržati se na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,8 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu u više od mjesec dana.

Pritom je frankfurtski DAX pao 1,02 posto, na 12.839 bodova, a pariški CAC 1,09 posto, na 6.205 bodova.

Svi su sektorski indeksi jutros u minusu jer je nekoliko dužnosnika Europske središnje banke poručilo tijekom vikenda da se treba oštrije postaviti protiv inflacije.

Stoga sada na tržištima prevladavaju procjene da će ECB u rujnu dodatno povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, nakon što ih je u srpnju podignula za 0,50 postotnih bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,9 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,5 i 2,2 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Azijske ulagače obeshrabrio je pad burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 3 posto.

Posljedica je to poruka predsjednika američkog Feda Jeromea Powella na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu.

Powell je razočarao ulagače koji su se nadali da će ublažiti retoriku po pitanju kamata i poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i 'nešto boli' za građane i kompanije.

Nema brzog lijeka za rast cijena, kazao je Powell, što je na tržištima shvaćeno kao najava da će kamate ostati povišene dulje vrijeme nego što se očekivalo.

Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a sasvim je jasno da će ih povećati i u rujnu.

Pitanje je samo hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital