Azijski ulagači oprezni, euro ojačao

10.12.2013. 09:39 / Izvor: Business.hr
Azijski ulagači oprezni, euro ojačao

a Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 posto.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago pale jer nema vijesti koje bi ulagače navele na značajnije promjene pozicija, dok je rast kamata na tržištu novca u eurozoni potaknuo rast tečaja eura prema američkoj i japanskoj valuti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 posto.

U Šangaju su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Premda je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, azijske ulagače to nije osobito ohrabrilo jer je rast cijena bio mršav, a novih vijesti koje bi znatnije pokrenule tržišta nema.

Niz posljednjih podataka ukazuje na stabilan rast najvećih svjetskih gospodarstava, no to ne uspijeva pokrenuti ulagače jer vlada neizvjesnost po pitanju kada će američka središnja banka Fed početi smanjivati poticajne monetarne mjere, koje su dugo podržavale rast cijena dionica i jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

S druge strane, od japanske središnje banke očekuju se dodatne poticajne mjere kako bi se ubrzao rast trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

Zbog toga je jen pod pritiskom na valutnim tržištima. Tečaj dolara dosegnuo je jutros 103,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,10 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 141,25 na 142,05 jena, novu najvišu razinu od listopada 2008. godine.

Euro je ojačao i prema američkoj valuti, pa je njegov tečaj porastao s jučerašnjih 1,3705 na 1,3765 dolara, novu najvišu razinu u šest tjedana.

Uspon eura zahvaljuje se prošlotjednoj poruci Europske središnje banke da ne kani dodatno povećati likvidnost bankarskog sustava eurozone. Zbog toga su, pak, ponešto porasle kratkoročne kamatne stope na europskom međubankarskom tržištu novca, što potiče rast cijene europske valute.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital