Kapital / IZVJEŠTAJI

U Sarajevu održan stručni skup "Protokol iz Kjota – Mogućnosti za održivi razvoj BiH"

27.11.2007. 15:53 / Izvor: eKapija.ba

Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj - "CETEOR" d.o.o. iz Sarajeva uz saradnju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zatim partnerske Internacionalne kompanije OneCarbon Development i uz potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, organizovao je Stručni skup «PROTOKOL IZ KJOTA - MOGUĆNOSTI ZA ODRŽIVI RAZVOJ BiH» koji se održao u Sarajevu 09.11.2007. godine, u Hotelu Radon Plaza.

Klimatske promjene su sigurno jedan od najtežih problema pred kojim se našlo čovječanstvo. Okvirna Konvencija o klimatskim promjenama iz 1992. godine priznaje da su glavni krivci za klimatske promjene razvijene zemlje, a da će posljedice najviše da trpe zemlje u razvoju. Stoga je predviđena mogućnost da razvijene zemlje koje imaju obavezu da snize svoje godišnje emisije stakleničkih gasova, mogu djelimično tu obavezu da realizuju u zemljama u razvoju, ukoliko to odgovara ciljevima održivog razvoja te zemlje (tzv. CDM projekti). Uslov za to je da obje zemlje budu stranke Protokola iz Kjota. Kako je Bosna i Hercegovina pristupila Protokolu iz Kjota uz Okvirnu Konvenciju o klimatskim promjenama otvara se mogućnost plasmana sredstava i savremenih tehnologija u BiH.

Jedan od preduvjeta za realizaciju CDM projekata u BiH je osnivanje CDM biroa u zemlji, koji će biti mjesto povezivanja ponuda iz inostranstva i ponuda iz BiH, i koji će cijeniti da li je projekat na liniji održivog razvoja BiH. Ovaj biro će organizovati i certificiranje smanjenja emisije stakleničkih gasova, kako bi se postignuti iznos smanjenja emisije mogao da registruje pri međunarodnom CDM birou.

Predavači na stručnom skupu su, pored eksperata CETEOR-a, eksperti međunarodne firme za implementaciju CDM projekata CarbonOne, predstavnica sekretarijata Okvirne Konvencije o klimatskim promjenama i predstavnici državnih institucija.

Učešće na stručnom skupu uzelo je preko 150 učesnika iz različitih nivoa vlasti u BiH, iz privrednih preduzeća, kao i stručnih i naučnih organizacija.

Ispred Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj CETEOR d.o.o. Sarajevo, skup je pozdravila i zahvalila se svim učesnicima na velikom odazivu prof. Zineta Bašalić, rukovodilac sektora edukacije CETEOR-a. Zatim, Dragan Ajanović, direktor Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj CETEOR d.o.o. Sarajevo, prof.dr.sc. Ešref Gačanin, direktor IPSA INSTITUTa iz Sarajeva.

Organizovanje i održavanje skupa realizovano je uz potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma na temelju Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Transfer za razvoj turizma i okoliša u Federaciji BiH“, u ime ministra dr. Nevenka Hercega prisutnima se prigodnim govorom obratio Tomislav Lukić, savjetnik za okoliš.

- Odgovor na pitanje "Kako pronaći odgovarajući CDM projekat" izložio je Volker Jaensch, Senior Consultant Carbon Credits Development, koji je između ostalog, kroz svoje izlaganje upoznato sve prisutne sa radom internacionalne kompanije OneCarbon.

- dr. Viktor Simončič, regionalni ekspert iz oblasti okoliša, kroz svoje izlaganje upoznao je učesnike sa Prijedlogom Zakona kojim se treba urediti problematika zaštite okoliša/okoline/životne sredine na nivou BiH.

- prof. dr. Aleksandar Knežević, predsjednika naučno -stručnog odbora CETEOR-a, predstavio je zajednički rad sa mr.sc. Nijazom Delalićem "Mogućnosti primjene Protokola iz Kjota u Bosni i Hercegovini".

- Samra Prašović, projekt menadžer CETEOR-a, autorica Brošure „Protokol iz Kjota – Mogućnosti za održivi razvoj BiH“

- Julia Flack, predstavnica OneCarbon iz Njemačke, izložila je Doprinos CDM-a finansiranju projekata.

- Vladislava Georgieva, predstavnica Ecofys iz Bugarske, predstavila je spektar djelatnosti Ecofys iz Bugarske.

- Amela Alihodžić, predstavnica Direkcije za Evropske integracije, predstavila je aktivnosti Direkcije i informisala učesnike skupa u vezi sa Protokolom iz Kjota.

Kroz planirano vrijeme za aktivnu diskusiju, pokušalo se doći do cilja ovog skupa: da se nadležna ministarstva i institucije države potaknu da stvore institucionalni okvir i pretpostavke mogućnosti korištenja mehanizama čistog razvoja CDM-a, te da se uz pomoć CETEOR-ovih partnera i gostiju iz UNFCCC-a, OneCarbona, Ecofys i Hrvatske, što bolje upoznamo sa procedurama, projektima i direktnim koristima koje nose ovakvi projekti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital