Kapital / IZVJEŠTAJI

Visina aktive u komercijalnim bankama - Raiffeisen po svemu prva

06.06.2007. 09:11 / Izvor: Dnevni Avaz

Po visini aktive (datim kreditima i drugim ugovornim zajmovnim obavezama), prema finansijskim izvještajima za 2006. godinu, sa 3,098 milijardi KM na prvom mjestu u BiH ubjedljivo je Raiffeisen banka BiH, jedina sa preko tri, odnosno dvije milijarde KM aktivnog bilansa.

Primat joj je za duži period biti osigurana, ukoliko ne dođe do bankarskih integracija. Međutim, prema najavama, gotovo da je izvjesno i formalno spajanje Hypo Alpe-Adria banke iz Mostara i Banje Luke u jednu, sa sjedištem u Sarajevu. U tom slučaju ova banka imala bi aktivu iznad 2,877 milijardi KM.

Još bi joj se više približila, odnosno zamalo pretekla, integracija UniCredit ZABA banke Mostar i HVB Central Profit banke. Integrirana UniCredit banka sa sjedištem u Sarajevu, čije je tržišno pojavljivanje najavljeno za septembar, imala bi aktivu od 3,138 milijardi KM.

Prema planovima za 2007., Raiffeisen banka BiH očekuje povećanje aktive do kraja godine na oko 3,5 milijardi KM. Bankari i klijenti sa znatiželjom prate ova dešavanja. Polugodišnji izvještaji krajem jula značit će prvi test finansijske moći ovih, ali i drugih komercijalnih banaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital