Kapital / BANKARSTVO

Vlada FBiH: Dopunjena uredba o nadzoru nad poslovanjem Razvojne banke FBiH

10.07.2014. 13:32 / Izvor: eKapija.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je danas na sjednici u Sarajevu Uredbu o dopuni Uredbe o kriterijima i načinu vođenja nadzora nad poslovanjem Razvojne banke Federacije BiH.

Novim stavom koji je dodat predviđeno je da se za potraživanja od javnih preduzeća, čiji je osnivač Vlada FBiH, a koja su odobrena u cilju podrške razvoju infrastrukture i značajnim kapitalnim ulaganjima u Federaciji BiH, kvalitetnim kolateralom smatraju novčana sredstava Vlade FBiH deponovana kod Banke, kao i potraživanja iz komisionih poslova koje za račun Vlade FBiH vodi Banka, ako su ispunjeni određeni uvjeti.

Prije svega potrebno je da je o zalogu navedenom u ovom stavu, Vlada Federacije BiH u funkciji Skupštine Banke donijela posebnu odluku, da je zaključen ugovor o zalogu kojim je predviđeno da je Banka jedini privilegirani povjerilac koji ima osiguran interes po odnosnom zalogu, da je zalog neopoziv, da je jedini preduslov za primjenu prava Banke na zalog da korisnik propusti ispuniti svoju obavezu prema Banci i da je zalog dat na način koji ne pruža mogućnost da se po njemu uspostave dodatni interesi.

Predviđeno je i to da zalog može biti iskorišten na takav način da ni zalogodavac, ni korisnik, niti bilo koja druga osoba ne mogu osporiti zakonsko pravo Banke koje proizilazi iz ugovora o zalogu, te da je ukupan iznos založenih novčanih sredstava i potraživanja iz komisionih poslova za najmanje 10 posto veći od iznosa zalogom osiguranog potraživanja Banke.

Razlog za donošenje Uredbe je inicijativa Razvojne banke za uvođenje novih instrumenata kvalitetnog kolaterala, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital