Drive 2023

Selma Redžo - Zekić: Ne postoji idealan kandidat, ali ga uz rad možemo modelirati

05.10.2023. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Selma

Postoji li idealan kandidat za posao? Šta kada ga poslodavci ne pronađu?

Postoji li idealan kandidat za posao? Šta kada ga poslodavci ne pronađu? O ovim pitanjima i trendovima u zapošljavanju na Drive konferenciji smo razgovarali sa Selmom Redžo - Zekić, starijim HR recruitment specijalistom u Kolektivu.

"Nakon tri godine nakon pandemije kako smo imali pauzu od posljednje konferencije ponovo smo sa vama. Donosimo mnogo novih rezultata i promjena koje su se desile na tržištu rada. Svi smo fokusirani na potragu za talentima, novim kadrovima i za zadržavanjem kvalitetnih kadrova.", kazala je Selma za Akta.ba.

Njena jučerašnja radionica govorla je upravo o tome. Šta ukoliko nismo pronašli idealnog kandidata.

"U jednom se moramo složiti na samom početku, a to je da idealan kandidat ne postoji. No, svi ga možemo zajedno modelirati ukoliko budemo maksimalno posvećeni, kreativni i da budemo surađivali.", istakla je.

U partnerskom odnosi koji Agencija Mojposa.ba pruža svim poslodavcima koji se susreću sa izazovima na tržištu rada.

"Najčešći izazov je kako pronaći odgovarajućeg kandidata za neku poziciju. Mi im pružamo podršku u tome. Čak i kada ne uspijemo u tome onda imamo plan B. Tada dođemo do zaključka kako relaksirati određene kriterije i na koji način možemo uskladiti očekivanja kandidata i uvijete koje kompanija nudi", kazala je.

Ističe da se to posebno odnosi na generaciju Z koja čini 80 do 90% radne snage u budućnosti. Te promjene i fleksibilnost se odnose upravo na njih.

"Dakle na koji način poslodavci mogu svoje inovacije i perspektive da prilagode toj ciljnoj skupini ljudi. Oni su mladi i oni nemaju vremena za čekanje. Sve više pažnje i brige posvećuju sebi. Oni su konkretni sa zahtjevima i sa očekivanjima. Mi kao poslodavci i starije kolege moramo biti puno inovativniji, spretniji i brži da uhvatimo taj ritam da budemo u istom kolosijeku sa njima.", poručila je.

Dodaje da ih moramo aktivno slušati i analizirati njihove probleme. Važno je biti otvoren u komunikaciji.

Promjene evidentne i kod poslodavaca

Prema podacima Mojposao.ba mnogo stvari se promijenilo u samo godinu dana. Promjene su toliko evidentne, a tržište se mijenja iz mjeseca u mjesec.

"U odnosu na deset godina poslodavci su postali znatno fleksibilniji i otvoreniji. Zaista su otvoreni za sve vrste pregovora, pogotovo kada se radi o uslovima rada. Npr. Fleksibilno radno vrijeme, način rada zatim dodatni bonusi" istakla je Selma i dodala:

"Jako puno kompanija pružaju podršku mladim i kreativnim ženama. Dosta puta su od nas kao regrutera tražili da što više možemo da targetiramo žene na vodeće pozicije. I tu se vidi promjena“.

Također, kompanije sve više imaju nultu toleranciju na bilo kakav oblik diskriminacije. Sve više učestvuju na društveno odgovornim projektima.

"To je nešto što mlade inspirira da se pridruže vašem timu“, naglasila je.

Kandidati vole da vide da je digitalizacija na naprednom nivou. Vole otvorenu komunikaciju i vole da dobiju feedback.

"To je jako važno i privlači mlade ljude. Mi smo društvo koje sporo pristupa promjenama na poslovnom nivou, ali se polako mijenjamo“, kazala je Selma.

Istakla je da sve veći broj kandidata očekuje da u roku od 30 dana dobije odgovor na svoju prijavu. Ukoliko ne dobije odgovor kandidati se zapitaju u kakvu organizaciju dolaze.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera