Davor Trifković, vlasnik i direktor Trins Company Istočno Sarajevo: Radom do uspjeha

02.10.2009. 16:49 / Izvor: Euromanager
Davor Trifković, vlasnik i direktor Trins Company Istočno Sarajevo: Radom do uspjeha

Davor Trifković, vlasnik i direktor firme Trins Company iz Istočnog Sarajeva je rođen u Sarajevu 1972. godine, u kojem je živio i radio do početka rata. Završio je Elektrotehničku školu u Pofalićima kao učenik generacije. Poslije toga upisao je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu ali je, kaže, zbog rata prekinuo studij. Neoženjen je, živi sa roditeljima.

Trins Company je privatna firma uređena kao – d.o.o. Nju je osnovao otac Davora Trifkovića, a kada je on otišao u penziju – sin je preuzeo njeno vođenje. Osnovna djelatnost jeste izvođenje građevinskih radova. Ova firma dobro posluje zato što profesionalno obavlja povjerene poslove, znalački angažuje raspoložive potencijale, investira u razvoj, sarađuje sa domaćim i stranim investitorima.

"Radimo na svim područjima u Bosni i Hercegovini, od Sanskog Mosta, pa preko Bihaća do Sarajeva, Konjica, Mostara, Zvornika, Banja Luke. Dakle svuda gdje se za to ukaže prilika i gdje ima posla za nas direktno ili u kooperaciji sa poslovnim partnerima", ističe Trifković za časopis Euromanager.

U njegovoj kompaniji trenutno je zaposleno četrdeset radnika i stručnjaka svih profila. Imaju, kaže, takvu tehničko-proizvodnu opremljenost da su sposobni i za najsloženije građevinske radove.

Ova firma do sada je, samostalno ili kao kooperant, kvalitetno realizovala značajne projekte u građevinarstvu širom BiH, a ambicija je da se krene u turizam i izgradnju kapaciteta koji bi se pretežno koristili u ljetnim mjesecima.

Najznačajniji projekti, u čijoj su realizaciji do sada učestvovali, su završni radovi na zgradi PINK-a u Sarajevu, dio radova (opet završnih) u ulozi kooperanta na objektu-zgradi Vijeća ministara, također u Sarajevu, rekonstrukcija zgrade-palate predsjednika RS u Banjoj Luci, u čemu su bili kooperanti, a gradili su više objekata (stanogradnja) u Istočnom Sarajevu. Trenutno su angažovani i u Konjicu, gdje za potrebe PROMINVEST-a, učestvuju u izgradnji šoping centra i hotela, zatim na objektu Elektroprivrede i ostalim projektima.

"Moj glavni cilj jeste stvoriti zdravu i prepoznatljivu kompaniju koja će počivati na kvalitetnim ljudskim resursima. Osim građevinarstva najvjerovatnije ćemo ući i u neke druge oblasti. Zainteresovan sam, naprimjer, za turizam na Jahorini. Planiramo, tako, graditi jedan turistički kompleks nakon usvajanja regulacionog plana. Imao bi više od 15 hiljada metara kvadratnih, prostor za apartmane, sportske terene, hotel. Sa ovim bi se moglo mnogo toga napraviti, pogotovo za turizam u ljetnom periodu. Spojili bismo poslovni i reakreativni dio. Rekreativni je svima u poslovnom svijetu veoma potreban", ističe Trifković.

Na pitanje kako se ekonomska kriza održava na njegovu kompaniju, on objašnjava:

"Kriza je prvo zahvatila autoindustriju, a zatim građevinarstvo. Ni mi nismo imuni na krizu. Znatno je usporila naše planove, bolje je reći dinamiku s kojom smo trebali da ih ostvarimo u ovoj godini. Ali, šta je tu je. Mi, neću ništa novo reći, s krizom živimo već 15 godina. Na to smo nekako naviknuli. Krizu teško podnose velike države i njihove najveće kompanije, a kamoli nećemo mi u Bosni i Hercegovini", kaže Trifković te dodaje kako iz krize ima i mora biti izlaza!

"U našoj državi svi moramo što više, ali konkretno, uraditi da bismo efikasnije otklanjali negativne posljedice krize. U firmi na čijem sam čelu mi ćemo za narednu godinu izaći sa novim projektima, uvjereni da ćemo, zahvaljujući njihovom pretvaranju u djelo, biti jači i tržišno fleksibniji", navodi Davor Trifković.

Vlasnik i direktor Trins Company je u izboru Evropskog udruženja menadžera i Neovisne agencije za izbor i promociju menadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope iz Zenice, uvršten među najbolje poslovne ljude u Bosni i Hercegovini i proglašen menadžerom godine 2009.

Ova mladi i u uspješni poduzetnik poručio je mladim ljudima, pogotovo onima koji se bave, ili tek žele ući u biznis da se mora raditi da bi se uspjelo.

"Onima koji su u BiH završili fakultete ne bih preporučio da idu vani. Za njih i ovdje ima mjesta i prilika. Naravno, treba im dati šansu. Ali, i oni sami mora da se (iz)bore za šansu. Očekujem da će kod nas ekonomska situacija ipak postati bolja. Popraviće se, nadam se, i politička, a mnoge stvari bitne za budućnost BiH doći će na svoje mjesto", poručuje Davor Trifković.

(eKapija.ba/Euromanager)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti