Aida Đapo, vintage umjetnica: Osmijeh i toplina duše sakriva svaki fizički nedostatak

19.01.2012. 09:45 / Izvor: eKapija.ba

Aida Đapo je mlada, senzibilna i brižljiva djevojka koja njeguje vintage stil i unosi dašak starih vremena na ulice bh. gradova. Uz zanimljive angažmane za mnoge poznate modne kuće i nedavno ostvarenu mogućnost snimanja editorijala s fotografom Safetom Hadžimusićem za talijanski Vogue, Aida je i studentica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu. Za sebe kaže da je da je još malih nogu dijelila strast prema glamuru starog Hollywoda, od njihovog savršenog izgleda do svakodnevnice žena tog doba. Osim kao model, svoju umjetnost izražava kao make-up artist, pravi frizure, kreira odjevne predmete i ukrase, a sudjelovala je i u prvom burlesque showu u Bosni i Hecegovini.

Lijepoj Aidi smo postavili par zanimljivih pitanja i saznali što se krije iza imena Aida Đapo, odnosno Idda van Muster?

Reci nam tko je Aida Đapo, a tko je Idda van Munster?

U oba slučaja djevojčica koja je zaljubljena u dobra stara vremena. Oduvijek sam gledala crno-bijele filmove, a moja omiljena serija iz djetinjstva je “The Munsters”. Tada me fascinirala uloga Marilyn Munster – slatkaste, glamurozne djevojke na koju sam željela sličiti kao djevojčica. Dio mog umjetničkog imena Idda van Munster upravo potječe odatle i u potpunosti odgovara mojoj ličnosti. Takav način života je urođen u meni. Od malih nogu sam željela izgledati kao glumice starog Hollywooda. Osjećala sam se kao obična djevojka, sa ogromnom željom da izgledam kao Elizabeth Taylor ili Marlene Dietrich - crvene usne, crni tuš na očima i pravilno olovkom iscrtane obrve - to je bilo kao stvoreno za mene, prirodno su izgledale, a meni se to dopadalo. Zanimao me ne samo njihov izgled već i socijalni aspekt tog razdoblja te život žene: njihova svakodnevnica, njihova uloga u društvu i njihove ljubavi. Ja ne mogu izgledati kao supermodel koji izgleda odlično dok trči na plaži, bez šminke na licu sa preplanulim tenom. Kao mala živjela sam u Njemačkoj, gdje sam imala susjede koje su se slično odijevale. Sjećam se da sam znala danima plakati, jer sam htjela imati frizuru kao baka.

Za sebe kažeš da si vintage umjetnica iz ranih 20-tih do kasnih 60-tih te da se nekom greškom svemira dogodilo da se rodiš par desetljeća kasnije. Možeš li nam opisati čime se bavi vintange umjetnica koja je „zapela“ u 21.stoljeću?

Živi svoj san! Mogu reći da sam trenutno ono što sam oduvijek htjela biti. Kroz godine sam prošla svoje faze metamorfoze, normalno je da sa petnaest godina nisam izgledala tako ženstveno i elegantno. No, sve je to prošlo, sretna sam što sam uvijek bila drugačija i što sam iz svih tih faza izašla u ovom stilu, ne samo izgleda, već i života - kao žena prošlih vremena, vremena kada se žena poštovala i kada su se svi divili njenom izgledu i gardu. Vintage umjetnica radi sve i svašta. Radim kao model, make-up artist i pravim frizure, kreiram odjevne predmete, pravim ukrase za kosu i šešire...i naravno studiram farmaciju!

Možeš li reći za sebe da u potpunosti živiš pin-up stilom života, pa kada si i u privatnosti svog doma? Slušaš glazbu na gramofon, imaš toster iz 50-tih godina...?

Volim kombinaciju retro-moderno. Posjedujem gramofon, toster, telefon, televiziju, peglu, šivaću mašinu, namještaj i mnogo toga, no u sve to volim dati notu modernog da razbijem mistiku antike. Skupljam porculanske lutkice, koje krase moj dnevni boravak i moram vam reći da uživam u pretrpanosti stvarčicama iz davnina.

Istražujući o tebi naišli smo na modne editorijale, naslovnice, reklame za modne kuće, čak si i izvela burleskni show u Sarajevu. Kroz što od svega navedenog se najbolje izraziš?

Apsolutno kroz sve od navedenog! Moje fotografije se pojavljuju širom svijeta i drago mi je vidjeti da se uvelike vraća interesovanje za vintage izgled. Učestovala sam na prvom burlesque showu u Sarajevu, glumila sam sailor pin up girl. Pravila sam i radionicu šminkanja i frizura za djevojke koje su htjele naučiti kako kreirati retro look. Mrzim kada me uspoređuju sa manekenkama ili običnim modelima. Ja to nisam, niti ću ikada biti. Ne pretvaram se niti se izdvajam zato što to želim, nego zato što to stvarno jesam.

Dobila si i agažman za rad u talijanskom Vogueu. Možeš li nam pobliže reći o čemu se radi?

Ja i Safet Hadžimusić smo se prijavili na takmičenje Voguea kao model i fotograf. Poslali smo fotografiju koju je snimio Safet, a na kojoj se nalazim ja u romantičnoj pozi. Nakon izvjesnog vremena ta ista fotografija je pobijedila. Kao nagradu osvojili smo ugovor, odnosno saradnju s ovim svjetskim časopisom.

Burlesque show je odlično prihvaćen u Sarajevu. No, samo ste ga jednom izveli? Zašto? Imate li planove za nove nastupe, možda i u nekim drugim bh. gradovima?

Burlesque show je organizovala Lada Redstar Tvrtković, naša bh. burlesque plesačica koja živi i bavi se time po Evropi. Ja organizujem vintage radionice i planiram u skorijoj budućnosti napraviti ih više, pa čak i u drugim bh. gradovima. Radionica "Vintage hairstyles & make up" u Sarajevo Caffe Zlatna Ribica se održala ovog ljeta. Moja prijateljica Selma Brajlović je pokazala kako napraviti klasične punđe, pin curls i victory rolls, a ja sam radila šminku. Tokom radionice djevojke su svladale umijeće savršenog crvenog ruža na usnama, kako stvoriti besprijekoran ten, zajedno sa savršeno njegovanim obrvama i pravilno nanesenim tušem. Prisutne smo vratile u vrijeme koje ne pamtimo, ali koje još uvijek živi u nekolicini nas koje njegujemo taj kult. Djevojke su bile oduševljene, kao i posjetioci Zlatne Ribice koji su se tu slučajno zatekli. Oduševljenje nisu krili ni stranci, koje smo također sređivale satima uz jazz muziku. Predivno je bilo vidjeti na jednom mjestu toliko lijepih djevojaka, divno obučenih, našminkanih, drago mi je što postoji još djevojaka koje se interesuju za vintage i istupaju iz kalupa naše svakodnevnice.

Vintage je kroz zadnjih par godina postao iznimno cijenjen, čak do te mjere da neki odjevni predmeti postaju pravo modno blago. No, nažalost puno ljudi pokušava prodati svašta pod vintage. Kakvo je tvoje mišljenje o tome i je li uopće u BiH moguće doći do pravih vintage komada?

U BiH je itekako moguće doći do odličnih vintage komada. Nedavno sam toliko stvarčica nakupovala kod jedne gospođe koja donosi vintage garderobu iz Amerike. Obuću i torbice nalazim putem interneta. U biti, dosta stvari sam uzela od mame koja je to nekada skupljala kupovinom u vintage shopovima po Evropi. Obožavam ići u potragu za dobrim starinskim stvarima i po našim tzv. second hand dućanima. Također, puno stvari sam dobila na poklon, dosta mi šalju prijateljice iz inozemstva. Ako kupim nešto u Sarajevu, onda volim dodati ili sašiti neki detalj samo da ne izgleda isto. Moj look nije jasno definiran tj. ne karakteriše samo jednu deceniju. Obožavam da miješam odjeću, šešire, cipele, torbe i frizure iz perioda 1920tih do kasnih 1950tih, ponekad se nađe i po koja kombinacija iz 1960tih. Volim misteriozni look dvadesetih sa naglašenim očima i frizurom tzv. "talasima", međutim taj look zahtijeva dosta vremena, pa ipak za svaki dan nosim haljine iz 40tih i 50tih, sa klasičnim make-upom i frizurom u tzv. "victory rolls" ili "pin curls". Uzori su mi žene sa običnih fotografija iz porodičnih albuma kao i glumice sa crno bijelih ekrana. Moj stil je moja svakodnevnica i uživam u tome.

Make-up je također od iznimne važnosti za pin-up look. Koliko mu ti pažnje pridaješ?

Make-up mi je najvažniji. Savršeno jednostavna šminka ključ su neodoljiva izgleda. Pin-up make up čine "čisti" kapci, tanka linija tušem, bijela olovka za otvaranje pogleda i crveni ruž. Porculanski ten mora bit besprijekoran i matiran sa izraženim jagodicama roskastim rumenilom. Ako želite nenametljivi, a efektni pin-up izgled, možete ga "začiniti" umjetnim trepavicama. Frizure pravim sama i uživam u svom ritualu šminkanja, spremim se za pola sata isto onako kao što bi izgledala da nisam vremenom ograničena. Mada više volim da mi to bude ritual i sređivanje satima uz muziku i ispijanje zelenog čaja.

Da možeš pozvati na večeru pet osoba iz vremena od 20-tih do 60-tih godina prošlog stoljeća, tko bi dobio pozivnicu? Što bi odjenula na tu večeru?

Zašto baš pet osoba?! Išla bih sa svojim muškarcem na zabavu starog Hollywooda gdje bi svirao big band i pjevale Mamie van Doren i Marilyn Monroe. Odjenula bih se kao i svaku večer kad izlazim.

Za kraj kratka poruka ili možda savjet onima koji sjede doma, čitaju ovaj članak i zavide ti što svoj stil nosiš javno i dosljedna si mu uvijek, dok oni potajno probavaju suknje A kroja i stavljaju tuš na oči?

Moja poruka glasi: SAMOPOUZDANJE! Je li izgled jedini faktor da bismo mi žene imale samopouzdanje? Naravno da nije. Takvima nas čine faktori poput sretne porodice, prijatelja, obrazovanja, posla. Razvijamo to kroz cijeli život, sliku o sebi gradimo kroz naša iskustva s drugim ljudima i aktivnosti kojima se bavimo. Ne trebamo samo robovati (ne)pravilnostima tjelesne ljepote, već vibracijama koje šaljemo iz mentalnog sklopa. Vjerujem da svatko može i treba voljeti i cijeniti sebe iznutra. Osmijeh i toplina duše sakriva svaki fizički nedostatak. Mišljenja sam da svaka žena bez obzira na njenu građu može biti privlačna i samouvjerena!!!

Izvor: modamo.info

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti