Maja Bajević, umjetnica: Živim u Sarajevu, izlažem po svijetu

08.03.2013. 09:53 / Izvor: Oslobođenje
Maja Bajević, umjetnica: Živim u Sarajevu, izlažem po svijetu

Živim u Sarajevu, izlažem po svijetu, a to upravo i jeste suština onoga što status slobodnog umjetnika treba predstavljati, kaže Bajević. Nedavno je u New Yorku zatvorena njena izložba koju su Njujorčani imali priliku pogledati četiri mjeseca.

Nedavno je u New Yorku zatvorena izložba bh. umjetnice Maje Bajević, koju su Njujorčani imali priliku gledati četiri mjeseca. O izložbi pod nazivom "To Be Continued", ali i o utiscima koje je ostavio New York na nju, te uragan koji je harao u to vrijeme, Maja Bajević je govorila jučer u svom stanu, u kojem je upriličila konferenciju za novinare. "Otvaranje izložbe je bilo planirano 1. novembra, prošle godine, ali zbog uragana taj termin je morao biti pomjeren. Zaista je bilo strašno bez struje i vode. Podsjetilo me na ratno Sarajevo. Ali svejedno, taj osjećaj pogotovo tako velikog grada koji je u mraku nije bio nimalo prijatan. No srećom to se brzo završilo i sve je došlo u normalu, pa je i izložba malo kasnije otvorena", ispričala je Bajević.

Ovaj četveromjesečni događaj uslijedio je nakon što je umjetnica doživjela veliki uspjeh sa istoimenom izložbom postavljenom u Madridu. A sama izložba odnosi se na društvene proteste širom svijeta, pa čak i one u virtualnom svijetu. "Kroz performanse i muziku pričam o političkoj i društvenoj situaciji. Kao početna tačka poslužila je arhivska dokumentacija koju sam skupila, a koja se sastoji od 149 slogana koji datiraju u zadnjih sto godina. Iako su slogani izdvojeni iz društvenog i političkog konteksta jednog vremena i smješteni u drugi period, oni ne gube na značenju, ali se njihova interpretacija svakako mijenja. Dobro poznate rečenice, prevedene na drugi jezik ili postavljene u drugi kontekst, dobivaju drugačiji smisao i mogu se drugačije interpretirati", kaže Bajević.

Umjetnica se osvrnula i na svoj status samostalnog umjetnika, koji je u zadnje vrijeme na udaru kritika. Spočitavaju joj to što provodi više vremena van granica BiH, mada je jedan od uslova samostalnog umjetnika da živi na prostoru BiH. Čak su iz Kantona Sarajevo, najavili reviziju statusa samostalnih umjetnika i izvjesno je da će u postupku revizije taj status izgubiti oni umjetnici za koje se utvrdi da imaju boravak u inostranstvu duži od šest mjeseci.

"Zaista se ne bojim revizije jer sve što radim, zapravo radim zato da dokažem da zaslužujem taj status. Živim u Sarajevu, izlažem po svijetu, a to upravo i jeste suština onoga što status slobodnog umjetnika treba predstavljati. Evo, ja odgovorno tvrdim da živim u Sarajevu sa svojim sinom, ali je sasvim logično da putujem jer je to dio mog posla. Svakako da podržavam reviziju jer se mora znati ko zaslužuje da dobije status samostalnog umjetnika, a ko ne. Mora se znati ko živi ovdje, a ko ne", ističe ona.

Maja Bajević je najavila i izložbu "Miraz" za večeras koju Centar za savremenu umjetnost Sarajevo otvara u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti