Nahid Hasanbegović, osnivač Rama-Glasa: Vjeruj u ono što radiš

27.05.2014. 10:04 / Izvor: eKapija.ba
Nahid Hasanbegović, osnivač Rama-Glasa: Vjeruj u ono što radiš

Njegov recept za uspjeh je vjera u ono što radiš, a svi njegovi postupci u prošlosti su obilježeni tim motom. Nahid Hasanbegović smatra da je biznis jedna živa materija, nije ni blizu nečemu što se može staviti na papir.

Nahid Hasanbegović je rođen 26. maja 1960. godine, a 1983. godine je završio studij na Građevinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić". Odmah nakon završetka studija pronašao je zaposlenje u Unioninvestu gdje je radio kao rukovodilac gradilišta na značajnim projektima, a izdvajaju se projekti čuvenih baza ABC u Iraku i Alžiru. U Unioninvestu je radio do 1990. godine kada osniva sopstvenu kompaniju BOSING. Kompanija se bavila građevinom i inženjeringom. U prijeratnom periodu Nahid Hasanbegović je bio dio velikih projekata koje je SFRJ radila u zemljama i gradovima nesvrstanih kao što su Bagdad, Alžir, Libija, Kenija i Pakistan između ostalih.

Prvi referentni projekat je bila poslovna zgrada Ine trgovine u Zagrebu, koja se nalazi na istočnom uglu zagrebačkog Velesajma. Zgrada je urađena tokom Univerzijade u 1987. godini. Njegova poslovna karijera u tom trenutku je brojala samo tri i po godine radnog iskustva, ali i pored toga je dobio zadatak da vodi gradilište. Nahid Hasanbegović je tada po prvi put postavio kontejnere na gradilište koji su služili kao ured. Taj korak se pokazao revolucionarnim i pokazao je iznimne rezultate.

Nakon završetka rata, 1996. godine osniva kompaniju RAMA-GLAS, a dvije godine poslije i kompaniju HANO. Osnivanjem ove dvije kompanije Nahid Hasanbegović je shvatio koliku društvenu odgovornost on nosi, te da je njegova obaveza bila da širi polja djelovanja mnogo dalje od zadovoljavanja sopstvenih potreba. Njegov partner i kolega od samog početka je Jasmin Avdić, te su zahvaljujući njegovom prijedlogu osnovali kompaniju za aluminij kako bi postali konkurentniji na tržištu. Nahid Hasanbegović često navodi odluku podizanja kredita u Trgovačkoj banci Visoko kojim je otplatio kredit u SAAB banci kao krucijalnu u historiji kompanije. Naime, samo par mjeseci nakon otplaćivanja duga u SAAB banci, banka i svi njeni komitenti su pali.

Prve ozbiljne korake van Bosne i Hercegovine kompanija je učinila 2003. godine uvođenjem novih tehnologija kaljenja i hemaljiranja stakla u prvoj kalionici u BiH. Samo godinu dana poslije su bili zaduženi za dva velika projekta na Karibima i u Holandiji. Napredak kompanije je usporila finansijska kriza 2009. godine, a u tim periodima kompanije je aktivno radila na istraživanju i pravljenju uzoraka za fasade u Mekki – projekat koji su dobili pored žestoke konkurencije iz Njemačke.

Danas kompanija slavi 2013. godinu kao najuspješniju u historiji poslovanja, a trenutno broje 270 uposlenih u tri sestrinske kompanije: RAMA-GLAS, HANO i HANO Trans.

Njegov recept za uspjeh je vjera u ono što radiš, a svi njegovi postupci u prošlosti su obilježeni tim motom. Nahid Hasanbegović smatra da je biznis jedna živa materija, nije ni blizu nečemu što se može staviti na papir – to je živa masa koja se dorađuje kroz vrijeme.

Nahid Hasanbegović je sretno oženjen i otac petero djece.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti