Belma Pećanin, vlasnica magazina "Gracija": Žene uz emotivna ulaganja u posao, donose vrlo racionalne odluke

18.01.2012. 15:15 / Izvor: eKapija.ba
Belma Pećanin, vlasnica magazina 'Gracija': Žene uz emotivna ulaganja u posao, donose vrlo racionalne odluke

Belma Pećanin rođena je 1967. u Sarajevu, gdje i danas živi i radi. Vlasnica je jednog od najtiražnijih bh. magazina ovoga tipa – magazina za suvremenu ženu "Gracija". Po zvanju je inžinjerka mašinstva i nastavnica informatike, te također i ovlaštena prevoditeljica za švedski jezik. Udata je i majka dvoje djece.

Biti žena liderka u BiH za nju znači, prije svega, biti izuzetno uspješna u određenom segmentu jer to nalažu pravila poslovnog okruženja u kojem uglavnom vladaju muškarci.

"Uspješnih žena u BiH ima mnogo, ali uvijek ćete se naći u nedoumici kad ih trebate nabrojati. Mislim da razloge za to treba tražiti u činjenici da se žene kod nas teško odlučuju na eksponiranje čak i ako su zaslužne za važne stvari ili stoje iza vrlo uspješnih projekata", kaže Pećanin.

Na pitanje koje su prednosti ženskog u odnosu na muški način rukovođenja Belma kaže da ćete često čuti kako žene privatnom, kao i poslovnom dijelu života, pristupaju sa emocijama i zato ih je, kao, lakše pobijediti. Ali nemojmo se zavaravati...

"Uz sve dosad napravljene teorije o ženama kao “slabijem” spolu, moram priznati da sam se češće susretala sa ženama na rukovodećim položajima koje, uz emotivna ulaganja u posao, donose vrlo racionalne odluke. Činjenica da su radnu disciplinu uvježbavale noseći se i sa porodičnim obavezama koje bi većinu muškaraca bacile na koljena – čini ih spremnijim na izazove od jačeg spola. Svaki problem na koji naiđe u poslu žena će podrobno razmotriti sa više strana, dok će muškarac radije ići na rješenje u stilu “Gordijevog čvora” – kratki rez koji možda i nije uvijek najsretnije rješenje", ističe ona.

Njen tajni recept za uspjeh u poslovnom svijetu kaže da je možda upravo u činjenici da je na taj poslovni svijet odbijala gledati kao na muški. Tačno je, kako kaže, da je ženama teže izboriti se za liderske pozicije, ali ne može im to, što je teže, biti razlog da ne pokušaju. Ističe da još nikad nije bila u situaciji u kojoj bi osjetila da je neko ne vrednuje ili manje vrednuje zato jer je žena.

"Životni uspjeh u kojem kombinujem rad u marketingu magazina Gracija sa angažmanom ovlaštene prevoditeljice sudskih spisa sa švedskog na bosanski jezik, te brojnim porodičnim obavezama – smatram najboljim receptom. Još jedan recept? Moj dan počinje rano ujutro i važno mi je da većinu obaveza za taj dan obavim u prvih pet-šest sati nakon buđenja. Sve poslije što dolazi, a uvijek dođe i nešto što ne očekujete, ne može me zateći nespremnu", zaključuje ova uspješna žena liderka.

izvor: zeneliderke.ba

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti