Kemal Curić: Sarajlija koji je poljuljao evropsku autoindustriju

04.04.2011. 15:52 / Izvor: eKapija.ba
Kemal Curić: Sarajlija koji je poljuljao evropsku autoindustriju

Priča Sarajlije Kemala Curića, danas uspješnog auto dizajnera počinje kao i hiljadu drugih. U jeku ratnih dešavanja 1992. godine roditelji ga uspijevaju izbaviti iz Sarajeva, šalju ga djedu, tako da se Kemal sa samo 13 godina nalazi u gradu Dortmund (Njemačka).

Dječak koji je znao samo za automobile izgubljen je u svijetu nepoznatog. Trebao je krenuti dalje. Početi novi život. Bilo je mnogo pitanja i mnogo traženih odgovora.

Kemal u Dortmundu upisuje i završava osnovnu školu i gimnaziju, a zatim i studij industrijskog dizajna na Sveučilištu u Wuppertall. Kao student, zahvaljujući svojim dizajnerskim vještinama, uspjeva da zaradi nešto novca, ali i dalje ne prestaje da sanja svoj dječački san da "dizajnira automobile".

Godine prolaze i san nekad 13-godišnjeg Sarajlije postaje java. Kemal postaje jedan od vodećih svjetskih dizajnera automobila.

Pobijedio je na jednom studentskom dizajnerskom takmičenju i dobija nagradu od 5.000 eura. Upravo u to vrijeme završio je diplomski rad i odmah ga poslao u sjedište evropske podružnice kompanije Ford u Kelnu.

"Već sutradan pozvali su me iz Forda i dali mi posao. U međuvremenu stiže i ponuda iz `Mercedesa`, koju odbijam, jer sam procijenio da ću brže napredovati u Fordu", prisjeća se Curić, tvrdeći da se nije pokajao, iako su mu u početku povjeravali samo sitnije zadaće, poput dizajniranja autoradija.

Danas to sve izgleda mnogo drugačije. Kemal je polahko, ali sigurno, sitnim koracima koračao ka sve većim uspjesima. Osmislio je futuristički interijer za Fordove konceptne modele iosis i iosis X, koji su 2005. i 2006. godine bili veliki hitovi na sajmovima automobila u Frankfurtu i Parizu.

Prava šansa ukazuje mu se kad je Ford odlučio redizajnirati svoj poznati model "ka" mali, čudnovato oblikovan auto.Tada je deset Fordovih dizajnera dobilo zadaću da nacrta svoju viziju novog ka. Nakon nekoliko krugova selekcije šefovi su zaključili kako novi model izvana i iznutra treba izgledati baš onako kako ga je zamislio njihov najmlađi dizajner Kemal Curić.

Upravo zahvaljujući Fordu ka, projektu koji je trajao skoro tri godine i koštao nekoliko stotina miliona eura, Kemal Curić postaje nova zvijezda autodizajna. Na svjetskoj premijeri u Parizu publika i kritika odlično su prihvatili svjež, moderan, sportski "nabildan" izgled novog "ka".

U međuvremenu Kemal u Fordu već uveliko radi na nekoliko novih projekata o kojima će se vjerujemo pričati u svijetu autoindustrije godinama.

ekapija/automotivedesign

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti