Dejan Milošević: Poznatiji u svjetskim znanstvenim krugovima, nego u vlastitom gradu

20.01.2009. 15:49 / Izvor: eKapija.ba
Dejan Milošević: Poznatiji u svjetskim znanstvenim krugovima, nego u vlastitom gradu

Profesor doktor Dejan Milošević u Sarajevu je završio Prirodno-matematički fakultet, a magisterij i doktorat odbranio je na Beogradskom univerzitetu.

Profesionalnu karijeru započeo je kao asistent na matičnom fakultetu, a naporedo je radio i na projektima u Centru za istraživanje i razvoj nekada poznatog sarajevskog preduzeća „Zrak“.

Do 2000. godine, kada je izabran za redovnog profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, završio je postdoktorske studije u Belgiji, Holandiji, SAD-u i Njemačkoj, gdje je dobio izuzetno cijenjenu Humboltovu stipendiju.

Sfera naučnog interesovanja profesora Miloševića je teorijska fizika, odnosno atomski procesi u laserskom polju. Posljednjih godina bavi se atofizikom, znanstvenom subdisciplinom, koja izučava procesa što se odvijaju u vrlo kratkom vremenu i na malom prostoru, unutar atoma ili molekule.

Na svome Prirodno-matematičkom fakultetu profesor Dejan Milošević je, u nastojanju da unaprijedi teorijska istraživanja, osnovao grupu Samophys, u okviru koje i sam vrši izučavanjem ultrakratkih laserskih impulsa.

1998. godine objavio je rad koji mu je pribavio svjetsko priznanje, i koji je do danas citiran više od stotinu puta u originalnim istraživanjima drugih naučnika.

Najnoviji radovi profesora Dejana Miloševića odnose se na teoriju kvantnih orbita.

"Konkretno tu je iz ove teorije koju sam radio, proizišao jedan rad koji je objavljen u časopisu Science 2001. godine. Nekoliko eksperimentalnih grupa u svijetu je izmjerilo neke procese i to se složilo sa onom teorijom koju sam ja predložio. To je teorija kvantnih orbita koja je uspjela da objasni neke kvantnomehaničke procese", kaže profesor Milošević za emisiju Društvo znanja.

Sa grupom naučnika iz različitih zemalja svijeta profesor Milošević je 2005. godine objavio rad, zasnovan na eksperimentu sa pukotinama u vremenu, koji je New York Times uvrstio među 10 najljepših opita sa elektronima.

Na katedri za molekularnu i optičku fiziku, gdje i dalje vodi istraživačku grupu Samophys, pokrenuo je snažan razvoj, prisno sarađujući sa sličnim grupama od Amerike do Japana.

"U okviru ove naše grupe mi svake godine produkujemo veliki broj radova. Recimo, 2008. godine je bilo 8 radova, govorimo o current content radovima. Ja sam baš nedavno gledao, izašao mi je stoti rad na Web of Science, dakle, jubilarni rad. Gleda se dalje koliko su to radovi citirani. Kod mene je ta brojka prešla 2000 citata za ove radove koje sam objavio", dodaje on.

Profesor Milošević nije samo znanstvenik par excellence, već je i životni uzor svojim studentima, među kojima oni najtalentiraniji nastoje poći njegovim stopama.

"Sama naučna istraživanja su jedan poseban način života odnosno bitno je da se čovjek osjeti da je važan nečemu i da nešto može da doprinese ne samo u okviru našeg društva, nego uopšte u svijetu. Kroz ta istraživanja mladi ljudi razviju jedan poseban odnos i prema nauci i prema poslu kojim se bave i to je nešto što je neprocjenjivo".

Kako to zna biti s naučnicima, profesor Dejan Milošević je bez sumnje poznatiji u svjetskim znanstvenim krugovima, nego u vlastitom gradu.

O iznimnom značaju njegovog naučnog djela dovoljno govore i činjenice da su ga kolege u SAD-u počastile doživotnim članstvom u svojim društvima za fiziku i optiku, te da je nedavno primljen i u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine...

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti