Danas počinje Drugi Bosna International Forum

07.04.2017. 09:01 / Izvor: Akta.ba

Cilj Bosna International Foruma je da ujedini bosanskohercegovačku dijasporu i otvori im mogućnost da štednjom i ulaganjem u BiH ostvare dobit.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i predsjednik Bosna International Foruma Hasib Hadžić danas će u Sarajevu otvoriti Drugi Bosna International Forum koji će trajati do 09. aprila u hotelu Malak Regency, Sarajevo.

Cilj Bosna International Foruma je da ujedini bosanskohercegovačku dijasporu i otvori im mogućnost da štednjom i ulaganjem u BiH ostvare dobit.

Projekti koji će biti prezentirani potencijalnim investitorima iz inozemstva tokom održavanja Foruma radili su stručnjaci iz agroekonomije uz saradnju s najuspješnijim kompanijama i grupacijama iz BiH.

Pored predstavljanja budućih projekata, prezentovat će se i modul Ureda za dijasporu od strane partnerskih općina. Drugi dan Foruma rezervisan je za detaljnije upoznavanje sa projektima koji predviđaju otvaranje oko 300 novih radnih mjesta, a u drugom dijelu dana planirani su tematski okrugli stolovi na kojima će se iznalaziti rješenja za probleme sa kojima se susreće naše društvo.

Uz voditelja Gorana Milića u revijalnom dijelu nastupit će mladi kantautor Armin Muzaferija, a specijalni gost je Ademir Kenović, bosansko-hercegovački redatelj, producent i scenarista kultnih filmova, kao i autor dokumentarnog serijala «Hoću kući», u produkciji TV kuće Al-Jezeera Balkans.

Očekuju se gosti iz nekoliko zemalja, veliki broj načelnika općina iz BiH, predstavnika ambasada i stranih agencija, kao i stručnjaka iz raznih sektora i predstavnika kompanija iz BiH i svijeta.

Inače, Bosna International Forum godinama je postojao kao ideja koja trenutno prerasta u najveći projekt u BiH. BIF omogućava stvaranje centralnog mjesta susreta bosansko-hercegovačkih stručnjaka i uspješnih lica,koja su ostvarila rezultate i uspjehe, kako u BiH tako i u inostranstvu, sa bosansko-hercegovačkom dijasporom. Kroz saradnju i uspostavljanje privatno-javnih partnerskih odnosa, sa domaćim i stranim investitorima, BIF teži ka definisanju dobro poznatih potencijala naše zemlje i stavljanja u službu domaćih i stranih investitora, prvenstveno dijaspore i iskorištavanju njenih resursa, na javan, jasan, zaokružen i transparentan način.

Dva osnovna cilja i pravca definišu postojanje Bosna International Foruma; uspostavljanje Ureda za dijasporu na lokalnim nivoima vlasti, koji će u svakom momentu stajati na raspolaganju kao serrvis u ostvarivanju svih interesa i potreba građanima Bosne i Hercegovine koji žive van domovine, institucijalno, pri njihovim lokalnim zajednicama. Drugi cilj je zajedničko ulaganje u konkretne projekte koji se definišu od strane lokalnih zajednica, u saradnji sa stručnim licima, provjerenim i uspješnim kompanijama, te realizuju u saradnji sa domaćim i stranim investitorima.

U saradnji sa lokalnim nivoima vlasti radi se na uspostavljanju Ureda za dijasporu, koji će u svakom trenutku stajati na raspolaganju građanima koji žive i rade van BiH, zastupajući sve njihove potrebe i interese u domovini. Pored servisa čija bi svrha bila pružanje raznovrsnih usluga i zastupanje potreba građana BiH sa inostranim mjestom prebivališta, jedan od ciljeva Ureda za dijasporu je i redovno izvještavanje o pozitivnim dešavanjima iz njihovih lokalnih sredina i domovine. Na ovaj način, kroz određeni vremenski period u saradnji sa dijasporom, informacije o tačnom broju i mjestu prebivališta naših građana u svijetu bi postale dostupne u realnom vremenu, te bi se ostvarila redovna i institucionalna komunikacija.

Drugi cilj BIF-a je upošljavanje vlastitih resursa i ostvarivanje potencijala kojima raspolaže naša zemlja. Stavljajući resurse na raspolaganje domaćim i stranim investitorima i bosansko-hercegovačkoj dijaspori omogućila bi se realizacija projekata osmišljenih od strane stručnih osoba, koja su svojim rezultatima već dokazala da se u Bosni i Hercegovini može postići značajan uspjeh i napredak.

BIF je prve rezultate realizovao u nekoliko općina, kroz neformalna druženja i okupljanja. Sa partnerskim općinama uspostavljeni su ili su u fazi pripreme tri Ureda za dijasporu. Uz ulaganja domaćih investitora i građana Bosne i Hercegovine pokrenut je i prvi projekat u Livnu kojim se obrađuje 150 dunuma neiskorištene zemlje. Ovaj projekat je već polučio prve rezultate, otvaranje stalnih radnih mjesta, te ostvarivanje direktne koristi investitorima, koje čine bosansko-hercegovački građani iz zemlje i inostranstva.

Više informacija i način pristupanju Bosna International Forumu na oficijelnom portalu www.b1f.ba

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave