19. aprila online predstavljanje projekta Inžinjera bez granica

09.04.2021. 09:16 / Izvor: Akta.ba
19. aprila online predstavljanje projekta Inžinjera bez granica

Projektni tim Inžinjera bez granica Švicarska odgovoran je za upravljanje projektima i finansiranje, koordiniranje, planiranje kao i izgradnju kuća.

Inžinjeri bez granica Švicarska, 19. aprila ove godine u 19:00h, putem online platforme, predstavljaju projekat koji se u Gradačcu realizirao za socijalno ugrožene kategorije, tačnije žene.

Projekat svesrdno podržava i i-platforma, a sam događaj realizirat će se na engleskom jeziku.

O projektu

Ovaj značajan projekat realizira se u okolini Gradačca, na sjeveru Bosne i Hercegovine, a s ciljem pružanja novih domova socijalno ugroženim ženamakoje se i dan danas, svaka na svoj način, bore sa posljedicama rata u ovoj državi. Inicijatorica ovog projekta je Hazima Smajlović koja i jeste porijeklom iz Gradačca, ali trenutno živi u Švicarskoj.

Projektni tim Inžinjera bez granica Švicarska odgovoran je za upravljanje projektima i finansiranje, koordiniranje, planiranje kao i izgradnju kuća. Sve ovo dešava se s ciljem promocije i osnaživanja ženske autonomije.

Projekat, također, podržava i humanitarna organizacija „Naš izvor“.

Sve u svemu, riječ je o svojevrsnom pilot projektu jer će se, na ovaj način, osnaživati zajedničko življenje koje, u Bosni i Hercegovini, još uvijek nije objeručke prihvaćeno. Na taj način pokušava se prevazići ustaljeno patrijarhalno razmišljanje. Također, ovim putem, smatraju realizatori projekta, ženama će se omogućiti da se njihov glas snažnije čuje. Zbog svega navedenog, Općina Gradačac i nadležna resorna ministarstva Kantona Tuzla također su ativno uključeni u ovaj projekat.

Kao što je već navedeno, uz inicijatoricu Smajlović, projekat je podržan od organizacije Inžinjeri bez granica Švicarska, arhitektonskog studija TEN, i drugih sudionika koji, s velikom predanošću, podržavaju ovaj projekat.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 227.500 CHF.

Inžinjeri bez granica Švicarska

Inžinjeri bez granica Švicarska predstavljaju neprofitnu organizaciju koja aktivno djeluje na pružanju razvojne pomoći. Sa oko stotinjak članova / volontera, organizacija vrijedno radi na osnaživanju zajednica i pojedinaca koje se trenutno nalaze u nepovoljnom položaju, a putem inžinjerskih projekata i transfera znanja.

Deset arhitekata

Ovo je arhitektonski i istraživački studio sa sjedištima u Cirihu i Beogradu kojeg čine arhitekte, dizajneri, pisci, akademici... Tako okupljeni, sve svoje projekte sprovode sa specijaliziranim odjelima za istraživanje, sa kolegama koje djeluju na polju civilnog društva, lokalne samouprave, ali i privatnim klijentima.

Ovim putem pozivaju se inžinjeri, donatori i druge osobe zainteresirane za ovakve priče da nam se pridruže 19. aprila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave