Organizator Voćni klub

Bamija fest 12.08. u Brčkom

11.08.2023. 12:35 / Izvor: Akta.ba
Bamija

Bamija – Bamlja fest je festival zdravog ekološkog povrća.

Bamija – Bamlja fest je festival zdravog ekološkog povrća. Bamija je toploljubiva biljka koja je dospjela u naše krajeve prije više vijekova. Na prostoru Posavine a posebno u Brčkom opstaje njen uzgoj zahvaljujući vrijednim poljoprivrednicima.

Uzgoj kako kažu poljoprivrivrednici je dosta težak, zbog ponekad teških uslova vremena u periodu nicanja u maju. Tada, veliki temperaturni šokovi i  kiša mogu da  ugroze čitavu proizvodnju, pa je često potrebno presijavanje.

Brčko distrikt je zahvaljujući tradiciji i volji poljoprivrednika postao centar proizvodnje ove neobične biljke, gdje se svake godine ona sije na preko 10 hektara.

Voćni klub kroz organizaciju ovog festivala želi da pomogne u očuvanju i proširenju proizvodnje i da istakne značaj Brčkog kao regionalnog centra proizvodnje ove biljke.

Posjetioci će u toploj ljetnoj i prijatnoj noći 12.08 na trgu Mladih (centar grada) imati priliku da kupe bamiju u raznim oblicima, suvu ili svježu, kao i da degustiraju razna jela u kojima je bamija neizostavni dio. Ova jela će biti spremljena od  raznih udruženja žena koja čuvaju kulinarsku nematerijalnu baštinu Brčkog i okoline. Pored bamije i raznih jela, posjetioci će imati i priliku da se upoznaju i sa pčelarima i njihovim proizvodima, proizvođačima mliječnih proizvoda, sokova, piva kao i predmeta iz kreativnih radionica.

Pozivamo građane da svoje subotnje slobodno vrijeme provedu sa proizvođačima bamije i time daju podršku za očuvanje ove jedinstvene proizvodnje u Bosni i Hercegovini i regionu.

bamija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave