Ocijenjivanje kvalitete

Sudžuka fest u Brčkom

10.03.2024. 10:02 / Izvor: Fena
sudžuka

U sklopu IV Sudžuka festa 2024, festivala tradicionalnog balkanskog proizvoda, jučer je održano ocjenjivanje sudžuke po industrijskoj proizvodnji.

U sklopu IV Sudžuka festa 2024, festivala tradicionalnog balkanskog proizvoda, jučer je u organizaciji Voćnog kluba Brčko održano ocjenjivanje sudžuke po industrijskoj proizvodnji. Savo Lukić, predsjednik kluba, kaže da će ocjenjivanje vršiti stručna komisija na uzorcima iz BiH, ali i zemalja regiona.

Jedan od članova komisije je i Enes Omerević, doktor veterinarske medicine, istakao je da je ove godine na ocjenjivanju preko 35 uzoraka iz BiH, Sandžaka, Slavonije-Hrvatske, Srbije i Slovenije, te da se na ovaj način pokušava da standardizira ovaj mesni proizvod.

"Pokušavamo da napravimo jednu pravu recepturu, jedan uzorak, odnosno proizvod koji bi dobio takav kvalitet da ga možemo brendirati i samim tim bi u budućnosti bio zaštićen. S obzirom da je kod nas sve zapušteno, i ljudi svašta rade i pakuju, u budućnosti se više neće smjeti igrati sa takvim proizvodom i jednostavno neće moći da na tome stoji bosanski sudžuk", pojasnio je Omerović.

Prema njegovim riječima, najbolji mogu očekivati da će imati najbolje ocjene, da nastave tako raditi i biti uzor onima koji imaju nešto lošije ocjene i kvalitet.

Danas će ocjenjivanje biti završeno, a rezultati se očekuju za nekoliko dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti