Baza podataka autohtonih vrsta voća

12.11.2022. 09:00 / Izvor: BHRT
Voće

Udruženje "Voćni klub" iz Brčkog formiralo je genetsku banku podataka voćnih vrsta u kojoj su za godinu prikupljeni podaci o brojnim autohtonim i starim vrstama voća koje postoje samo u ovom dijelu zemlje.

Udruženje "Voćni klub" iz Brčkog formiralo je genetsku banku podataka voćnih vrsta u kojoj su za godinu prikupljeni podaci o brojnim autohtonim i starim vrstama voća koje postoje samo u ovom dijelu zemlje. Cilj je sačuvati i održati ovu jedinstvenu proizvodnju.

Na području Brčkog do sada je evidentirano oko 50 vrsta starih sorti voća koje se uzgajaju na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Podaci se prikupljaju već godinu dana.

"Do danas imamo popunjeno 150 anketnih listova, imamo nekih pedesetak sorti koje smo obradili, do sljedeće godine u ovo vrijeme ćemo imati kompletiranu bazu podataka.", kazao je Savo Lukić, predsjednik Udruženja "Voćni klub" Brčko

Nakon što baza podataka bude objedinjena, biće izvršeno mapiranje i uzgajivača, ali i voćnjaka.

"Mapirati staro voće gdje se nalazi na neki način da to očuvamo stare sorte uz pomoć instituta koje su u izumiranju da ih kalemimo.", dodaje Savo.

U evidenciji su se našle jabuke i kruške stare i do 200 godina, a u ovom dijelu zemlje nalazi se i rasadnik porodice Lamešić, koji jedini u Bosni i Hercegovini uzgajaju isključivo stare sorte voća.

"Ovdje imamo puno tih sorti, autohtonog starinskog voća, jabuke, kruške,višnje, trešnje, dunje oskoruše, breskve, kajsije...", rekao je  Anto Lamešić, voćar.

"Dešava se da izumire svaka sorta kako ljudskom, tako i klimatskom pojavom, uništenjem, sječom. Imamo dosta sorti, ja sam inače počeo sa 80 sorti autohtonih jabuka, krušaka, nešto manje šljiva i trešanja, a sad sam morao malo smanjiti, do nekih 25 sorti jabuka i šljiva starinskih.", dodao je Bruno Lamešić, voćar.

Očekivanja brčanskog udruženja voćara su da će genetska banka podataka voćnih vrsta biti kompletirana do kraja naredne godine, čime bi se otvorio potencijal za dalje unapređenje ove oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti