Sudžuke iz Visokog i Jelaha najbolje na "Sudžuka festu" u Brčkom

07.03.2022. 10:37 / Izvor: Akta.ba
sudžula fest

U okviru obilježavanja 22. godine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u Brčkom je u subotu održan drugi po redu "Sudžuka fest" u organizaciji Voćnog kluba iz Brčkog.

U okviru obilježavanja 22. godine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u Brčkom je u subotu održan drugi po redu "Sudžuka fest" u organizaciji Voćnog kluba iz Brčkog. Ovu manifestaciju posjetio je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić koji je kazao da je cilj "Sudžuke festa" posebno afirmisati proizvođače bosanske sudžuke.

"Brčko je tradicionalno poznato po proizvodnji suhomesnatih proizvoda i ovom manifestacijom tu tradiciju želimo da nastavimo. Želja nam je da kroz današnju organizaciju dodatno podržimo proizvođače sudžuke u Brčkom kako bi mogli pristupiti još kvalitetnijem načinu prodaje svojih proizvoda", kazao je Kadrić.

SUDŽUKA FEST

Koordinator "Voćnog kluba" Savo Lukić kazao je da je ove godine za najbolju sudžuku u zanatskoj proizvodnji proglašeno poljoprivredno gazdinstvo "Babić" iz Visokog, a za najbolju sudžuku u industrijskoj proizvodnji Mesna industrija "Sarić" iz Jelaha.

"I ove godine poklonili smo gradu ovaj događaj, grad koji ima mesnu tradiciju zahvaljujući "Bimeksu" koji je ostavio dubok trag u proizvodnji mesnih prerađevina. Na ovogodišnjem festivalu učestvovala su 22 učesnika iz BiH i regije i bilo je oko četrdeset uzoraka koje je ocjenjivao stručni žiri. Kada steknemo bolje uslove plan nam je da trajanje ovog festivala produžimo", kazao je Lukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza